Polgárháború és kolera: Szükségállapot Jemen fővárosában

MTI nyomán

Szükségállapotot hirdettek vasárnap a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló jemeni főváros, Szanaa tisztségviselői a városban kitört kolerajárvány miatt, amely mostanra több tucat halálos áldozatot követelt.

A helyi egészségügyi minisztérium egyúttal felhívást intézett a humanitárius szervezetekhez és más adományozókhoz, hogy segítsenek a járvány megfékezésében és a kolera miatt fenyegető “példátlan katasztrófa” elhárításában.

Az ország egészségügyi rendszere, amelyet súlyosan megtépázott a több mint két éve tartó polgárháború, nem képes megbirkózni a járvánnyal, különösen, hogy a háború milliókat taszított menekültsorba – állapította meg a Saba állami hírügynökség.

Az ENSZ jelentései szerint Jemenben már csak néhány egészségügyi intézmény működik, és a lakosság kétharmada nem jut biztonságos ivóvízhez.

Április vége óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 51 ember halálát okozta kolerás megbetegedés Jemenben. Emellett több mint 2700 akut hasmenéses és koleragyanús esetet észleltek. A jemeni egészségügyi minisztérium ezzel szemben 115 kolera okozta halálos áldozatról számolt be az elmúlt néhány napban, és több mint 8,5 ezer koleragyanús esetről. Megbetegedéseket jelentettek Szanaán kívül más nagyvárosokból is.

A WHO felmérése szerint országosan 7,6 millió ember él olyan körzetekben, ahol nagyon magas a kolerafertőzés kockázata. Az ENSZ szerint Jemenben a lakosság kétharmadának, mintegy 17 millió embernek van szüksége sürgős emberbaráti segélyre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »