Pokoli tréfák

Pokoli tréfák

Számos meggyőző válasz született már rá, lehet-e egyszerre költői finomságú és brutális egy krimi. A fülszövegben egyenesen a „norvég krimikirálynőként” aposztrofált Karin Fossum költői és brutális regénye ugyanakkor túl is mutat a krimi határain: sokkal inkább veretes bűnregényről van szó. Hogy ez a meghatározás mit is takar, és hogy az oda sorolt szövegek miben mások – írjuk le bátran: többek egy „szokványos” kriminél –, annak kifejtésére itt nincs mód. Szerencsére azonban Fossum regényének elolvasása közelebb visz ehhez a megfejtéshez is.

Mielőtt a műfajérzékeny olvasó netán arra gyanakodna, esetleg nincs is gyilkosság meg nyomozás a regényben, sietek mindenkit megnyugtatni: sajnos nem ússzuk meg rettenetes haláleset nélkül. Pedig mennyivel jobb lenne mindenkinek, a felszínen idillikus norvég település látszólag gondtalan lakóinak. Mindenekelőtt Johnny Beskownak, az eszes, de haraggal telt szívű kamasznak, aki motorján száguldozva, kiábrándult megfigyelőként nézi azokat az életkulisszákat, amelyek mögé rejtőzve ennek a látszatgondtalanságnak az illúzióját igyekeznek a közösség tagjai fenntartani. Csakhogy Johnnyt nem verhetik át, és ezt kegyetlenül mindenkinek a tudomására hozza. A fiú – aki minden gyengéd érzelmét beteg nagyapja ápolásában éli ki – gonosz és legtöbbször ízetlen tréfák és átverések sorát eszeli ki, miközben arról ábrándozik, hogy alkoholista anyjától is sikerül végleg megszabadulnia.

A költőként indult Fossum mély emberismerettel, pszichológiailag hitelesen és a nyelv helyenként költőien láttató erejével mutatja be, ahogy egy-egy tréfa hatására mélyreható, esetenként végzetes változás áll be az addig boldognak látszó hétköznapi emberek életében. Ez a változássorozat azok után válik végleg a teljes közösség tűrőképességét próbára tevő kihívássá, hogy brutális körülmények között egy ártatlan kisfiú életét veszti.

És hogy a bűnös ebben az esetben is Johnny Beskow? A kérdés annyiban már okafogyottá válik, hogy a mindennapi öncsalásokból, kis hazugságokból és ártatlannak tűnő előítéletekből összeálló, a tréfák hatására elszabaduló pokolban már nincs megváltás és feloldozás, csak egyre növekvő igény arra, hogy megtalálják, megbüntessék a bűnöst – akár a hivatalos igazságszolgáltatás segítsége nélkül is. A rend helyreállításának illúziója, amit annyira szeretünk a krimikben, itt nem vagy nem maradéktalanul adatik meg az olvasónak. Kárpótol mindezért a szöveg minősége és Fossum képessége arra, hogy kegyetlen számvetésre késztessen, elgondolkodtasson bennünket egyebek között arról, őszinték vagyunk-e magunkkal és a velünk szorosabb közelségben élőkkel.

(Karin Fossum: Elszabadul a pokol. Ford.: Patat Bence. Scolar Kiadó, Budapest, 2016. Ára: 2950 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »