Plakátpiac: Strasbourgig is elmehetnek a károsultak

Plakátpiac: Strasbourgig is elmehetnek a károsultak

Az Alkotmánybírósághoz vagy végső esetben a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulhatnak a kültéri reklámpiac átrendezésének károsultjai. Az Index birtokába került tervezet alapján a ragasztott plakátokat a kormány betiltaná, a hirdetőoszlopokra csak mozi- vagy színházplakátok kerülhetnének. Kereskedelmi reklám kizárólag utcabútoron jelenhetne meg. A piac újraosztásával az állam is több milliárd forintnyi adóbevételtől esne el.

Kereskedelmi reklám kizárólag utcabútoron jelenhetne meg – ilyen például a buszmegállókban lévő reklámhordozó. Az önkormányzatok koncessziós pályázaton választhatnák ki azokat a cégeket, amelyek a településen reklámokat helyezhetnek el. A korábbi hírek szerint az egyik legnagyobb piaci szereplő is véleményezte a tervezetet, ezt azonban ma cáfolta a Hír TV-nek a JCDecaux. A cég elmondása szerint egyetlen munkavállalójuk érintett csak az ügyben.

„Mi is a hírekből értesültünk erről, hogy egy kollégánk az, aki módosított a hírek szerint ebben a törvénytervezetben, úgyhogy annyit tettünk mi is, hogy a kollégát megkerestük, hogy mi történt, és azt a választ kaptuk, hogy megkapta ezt a törvénytervezetet egy önkormányzati képviselőtől. Majd ezt a saját gépén, az itthoni saját gépén lementette, ezt elolvasta, és a benne lévő anyagot kisárgázta, aláhúzta, jellemezte, vagy kiemelte belőle azt a részt, ami a cégünket érintheti” – így a JCDecaux vezérigazgatója, Samu Tímea.

A cég az érintett dolgozóval jegyzőkönyvet vett fel a történtekről, ezután felmentette a munkavégzés alól. A JCDecaux másik ügyvezetője szerint jelentősen átrendezné a piacot, ha a mostani formájában lépne életbe a törvénytervezet. Szelei Szilárd szerint egy 9 milliárd forintos piac szűnne meg egyik pillanatról a másikra, ennyi ugyanis az óriásplakátok részesedése a köztéri reklámpiacból, de a változás több cég végét is jelentené.

„Hatalmas bevételkiesés és a bevételkiesés mellett pedig, ugye, ezeknek hogyha bontásra kerülne a sor, akkor ezeknek a bontási költsége is hatalmas, illetve a könyv szerinti értéke is hatalmas, ami a könyvekben szerepel, tehát ezeknek a leírásával hatalmas veszteség érné a mi cégünket is, illetve az egész iparágat” – hangsúlyozta Szelei Szilárd.

A piac újraosztásával az állam több milliárd forintnyi adóbevételtől esne el, de súlyos pénzeket veszítenének el azok a magánszemélyek, akik bérbe adták ingatlanjaik egy részét helyet biztosítva az óriásplakátoknak. A Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint hasonló helyzet állhat elő, mint korábban a Mahir és a főváros között, így, ha szerződéseket kell felbontani az új törvény miatt, a károsultak Strasbourgig mehetnek.

A kültérireklám-piac tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 15 milliárd forintot, ez a törvény életbelépése esetén akár 5-6 milliárdra is csökkenhetne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »