Plágiumvád miatt új logót terveztek a tokiói olimpiának

Plágiumvád miatt új logót terveztek a tokiói olimpiának

Új logója van a 2020-as tokiói olimpiának. Azért kellett újat terveztetnie a szervezőbizottságnak, mert a korábbi mű nagyon hasonlított egy belga színház emblémájára.

A tokiói olimpia szervezői bemutatták a 2020-as játékok új logóját – írja The Japan Times. A korábbi alkotást azért vonták vissza, mert kísérteties hasonlóságot mutatott egy belga színház logójával.

A mai naptól kezdve az új emblémák fogják képviselni a 2020. évi nyári olimpiai játékok arculatát – nyilatkozta Mijata Rjóhei, a logó kiválasztásával foglalkozó bizottság elnöke.

A győztes alkotást Tokoro Asao művész készítette, aki közreműködött már számos kiállításnál, emellett építészetből szerzett diplomát a tokiói Zokei Egyetemen. Az általa kialakított kockás minta a bizottság szerint olyan eleganciát és kifinomultságot sugároz, amely jól jellemzi Japánt.

A szervezők azt is hozzátették, hogy a logók a „kulturális és nemzetiségi különbségeket, illetve az egységet a sokféleségben egyaránt szimbolizálják”. A paralimpia emblémája hasonló, de abban a kör alakzat nem teljes.

„Hosszú időbe telt, mire létrehoztam, de úgy tekintek rá, mint a saját gyermekemre – nyilatkozta a tokiói művész, Tokoro Asao. – Nem vagyok sportoló, de fiatalkorom óta szeretem az olimpiát, és ez az érzés áthatotta a tervezőmunkámat is.”

Plágium helyett felháborodás

Ugyan plágiumvád nem merült fel a 2017-es budapesti vizes világbajnokság plakátjai kapcsán, a tervek kiverték a biztosítékot a nagyközönségnél. A nagy visszhangot kiváltó ügy végül odáig jutott, hogy új arculatot kapott a világesemény.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »