Plágiumügy: nem lélegezhet fel Tobă

Plágiumügy: nem lélegezhet fel Tobă

Nem fogadta el az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) vezető tanácsa az intézmény szaktestületének megállapításait, miszerint Petre Tobă lemondott belügyminiszter és Florentin Pandele, a Bukarest melletti Voluntari városának polgármestere nem plagizált doktori disszertációjának megírásakor.

toba 2_bPetre Tobă

Ezért úgy döntöttek, újabb szaktestületet hívnak össze, amely ismét kivizsgálja majd a doktori dolgozatokat. Marius Andruh, a CNATDCU alelnöke szerint a jelentések hiányosak és felületesek, az érvek nem következetesek, sőt ellentmondásosak, hiszen elismerik ugyan, hogy egyes mondatok más forrásból származnak, ám ezt nem tekintik plágiumnak. Ennek nyomán egyes következtetések „veszélyeztethetik a doktorátus intézményét.”

Mint arról beszámoltunk, a CNATDCU szakbizottsága pénteken jelentette be, hogy vizsgálatuk szerint egyik disszertáció sem tartalmaz plágiumot, ezért nem javasolta a doktori cím visszavonását az oktatási minisztériumnak. A csütörtökön lemondott tárcavezetővel szemben még tavaly, nem sokkal miniszteri kinevezését követően fogalmazódott meg a vád, hogy 2011-ben, az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen megvédett, biztonságpolitikai témájú doktori disszertációjának jelentős részét a forrás feltüntetése nélkül másolta.

Florentin Pandele ugyancsak az I. Károly egyetemen doktorált, 2008-as, hadtudományi témájú disszertációját a Romániával szemben az európai integráció után tornyosuló kihívások témájában írta.
Mint arról beszámoltunk, a CNATDCU eddig szigorúnak bizonyult a plágiumvádak elbírálásakor: mind Victor Ponta volt miniszterelnök, mind Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes esetében bizonyítottnak látta a tényt, hogy doktori disszertációjuk megírásakor a forrás feltüntetése nélkül másoltak korábbi munkákból. Ennek nyomán a doktori cím visszavonását javasolták az oktatási tárcának, amit az meg is tett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »