Pistoriust 6 évre ítélték másodfokon

Pistoriust 6 évre ítélték másodfokon

Oscar Pistorius paralimpiai aranyérmes dél-afrikai sportolót a bíróság hat év börtönbüntetésre ítélte, amiért 2013-ban meggyilkolta barátnőjét, Reeva Steenkmapot.

 

A 29 éves Pistoriust elsőfokon már tavaly elítélték, akkor öt év letöltendő börtönbüntetést kapott szándékos emberöléséért. A nők jogaiért küzdő civil csoportok keményen kritizálták a bíróságot, mivel túlságosan enyhének tartották a sportolóra kirótt büntetés mértékét.

 

Pistorius lábát térdtől lefelé amputálták még gyermekkorában, ezt a vádlott ügyvédei enyhítő körülményként használták fel. Az ügyész ezzel szemben legalább 15 év fegyházat akart elérni a bírónál, mivel a paralimpiai bajnok nem mutatott megbánást.

 

A bíróság előtt kellett művégtagjai nélkül járnia a vádlottnak, hogy fizikai és lelki állapotát is felmérjék. Forrás: Reuters.com

 

Pistorius tavaly októberben szabadult ki a majdnem egy évig tartó vizsgálati fogságból, azóta házi őrizetben tartották nagybátyja rezidenciáján, Pretoria gazdag külvárosi részében.

 

Pistorius 2013-ban lőtte agyon barátnőjét, aki a nyomozás szerint váratlanul jelent meg a sportoló lakásán és elbújt a fürdőszobában. Párja a bíróságon azt állította, betörőnek vélte a 30 éves dél-afrikai modellt, és lelőtte a nevére bejegyzett kézifegyverrel. A Dél-afrikai Köztársaságban gyakoriak a betörések, ezért a városokban sokan tartanak otthon fegyvert. Az elsőfokú ítélet után Postorius ügyvédei fellebbeztek, mire a bíróság másodfokon még egy évvel megtoldotta a sportoló büntetését.

 

Másodfokon sem jött be a stratégia. Arról neincs információ, egyáltalán megpróbálta-e azonsoítani Pistorius a vélt betörőt, mielőtt tüzet nyitott. Forrás: Reuters.com

 

Körkép.sk, Reuters.com

Nyitókép: Telegraph.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »