Pistorius-ügy: ha gazdag vagy, ölhetsz is

A törvény szerint minimálisan kiszabandó 15 évi börtönbüntetésnél jóval kevesebbre, hat évre ítélte szerdán a pretoriai felsőbíróság Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpiai bajnok futót, akit barátnőjének a szándékos megölésével vádoltak. A sportoló nem fellebbez a döntés ellen.

Az illetékes bíró, Thokozile Masipa úgy ítélte meg, hogy “noha az áldozat családjának nagy szenvedést jelent lányuk elvesztése, Pistorius élete is romokban hever. A vádlott élete sem lesz már soha ugyanaz. Bukott hős, soha nem lelhet békét a lelke. Egy hosszú idejű börtönbüntetés nem volna alkalmas az igazságszolgáltatásra ebben az ügyben. Akármilyen hangos és kitartó a közvélemény tiltakozása, nem játszhat szerepet a bíróság döntésében” – szögezte le.

Mint Masipa mondta, a büntetési tétel kiszabásánál minden lehetséges enyhítő körülményt figyelembe vett. A büntetés bejelentése után szünetet rendelt el, hogy lehetőséget adjon mind az ügyészeknek, mind Pistrorius ügyvédeinek annak eldöntésére, hogy fellebbeznek-e ellene

Az ügyészség nem jelezte, hogy él-e ezzel a lehetőségével, ugyanakkor Pistorius ügyvédei kizárták a fellebbezést. “Oscar le fogja tölteni a rá kiszabott büntetést” – mondta Andrew Fawcett, a futó egyik ügyvédje.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint Pistorius három év börtön után folyamodhat először feltételes szabadlábra helyezéséért, és így legkorábban elméletileg 2019-ben szabadulhatna.

Már a sitten van

A sportoló a szerdai nap folyamán megérkezett a pretoriai Kgosi Mampuru börtönbe – mondta Richard Malebane, a büntetés-végrehajtó intézet illetékese.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el.

A legfelsőbb fellebbviteli fórum később helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »