Pistorius több mint kétszer annyit lesz börtönben a barátnője lelövéséért

Pistorius több mint kétszer annyit lesz börtönben a barátnője lelövéséért

A dél-afrikai bíróság hat évről 13 év 5 hónapra emelte az emberölés miatt elítélt Oscar Pistorius börtönbüntetését. Mint az NSO írja, bő egy évvel az ítélethirdetés után az ügyészség perújrafelvételt kért, mivel közleménye szerint a Pistoriusra kiszabott büntetés „sokkolóan enyhe ítélet”, és legalább az országban minimális 15 évet szeretett volna. Ennyit nem kapott végül Pistorius, de így is több mint a dupláját kell leülnie a tavaly nyáron kiszabott büntetésnek. 

A hatszoros paralimpiai bajnok sprinter, aki 2012-ben Londonban áttörést elérve az olimpián is rajthoz állhatott műlábakkal. 2013 februárjában négyszer rálőtt barátnőjére, Reeva Steenkampra, aki belehalt sérüléseibe.

A Wikipedia összeállítása szerint első pere 2014. március 3-tól 20-ig tartott. A bírósági tárgyalás során Pistorius nehezen viselte a szembesítést, többször hányt, miközben a patológust hallgatta. Hálószobájában légpuskát, fecskendőt és injekciós tűt találtak.

2014. szeptember 11-én Thokozile Masipa bírónő ítélete szerint Pistorius nem volt bűnös előre kitervelt emberölésben. Másnap, szeptember 12-én azonban gondatlanságból elkövetett emberölésért bűnösnek találták. 2016. augusztus 7-én Pistorius öngyilkosságot kísérelt meg börtönében, családja szerint még júniusban olyan fenyegetést kaptak, hogy Pistorius megverik és megerőszakolják a börtönben, ha nem fizetnek. 

A 2016-os ítélet (hat év) nagy felháborodást váltott ki az országban, mivel szándékos emberölésért Dél-Afrikában tizenöt év a minimális büntetési tétel. Több enyhítő körülményt is figyelembe vettek viszont Pistoriusnál, aki azt állította, a barátnőjét betörőnek hitte. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »