Pistorius: Reeva sem akarná, hogy leültessenek

Pistorius: Reeva sem akarná, hogy leültessenek

A paralimpiai bajnok futó továbbra is tagadja, hogy szándékosan lőtt volna barátnőjére.

Oscar Pistorius paralimpiai bajnok futó elismerte, hogy hosszú börtönbüntetést érdemel barátnője, Reeva Steenkamp lelövéséért, ám azt továbbra is tagadja, hogy szándékosan adta volna le a halálos lövést – írja a Guardian. A férfi az eset után először adott televíziós interjút.

Nem tud nem egyetérteni azokkal, akik úgy vélik, börtönbüntetést érdemel – fogalmazott. Azonban hozzátette: nem akarja rács mögött tölteni élete hátralévő részét, és szeretné azt hinni, hogy ha Reeva lenéz rá, azt akarja, élje tovább az életét – hangzott el az ITV műsorában.

Reeva Steenkamp és gyilkosa, Oscar Pistorius egy 2012. november 4-i képen Fotó: Lucky Nxumalo / Europress/AFP

„Pánikba esett”

A férfi megismételte korábbi állítását, miszerint a pretoriai otthonában Valentin-napon leadott lövéseket tragikus baleset okozta: meg volt győződve arról, hogy nem barátnője, hanem egy betörő ment be a házba. Azt mondta, hogy csak este hat után ért haza, Reeva pedig vacsorával várta. Lefekvés előtt a férfi – szavai szerint – az ágya mellé tette a lőfegyvert, majd levette lábprotézisét, és elaludt. Hajnali háromkor azonban felébredt, és arra lett figyelmes, hogy zaj szűrődik ki a fürdőszobából, mintha az ablakkeret megütődött volna. Állítása szerint „azonnal pánikba esett”, és úgy vélte, valaki – esetleg egy létra segítségével – be akar törni. Végül felkapta a fegyverét, és barátnőjének – akiről feltételezte, hogy szintén az ágyban van – azt súgta, menjen le és hívja a rendőrséget – fűzte hozzá.

Azonban megint zajt hallott a mosdó irányából, és leadott négy lövést – mondta a sportoló. Hozzátette: megrémült, amikor rájött, hogy Reeva nem volt az ágyban, ám azt gondolta, a nő elbújt a padlón. A mosdó ajtaját állítása szerint egy krikettütővel törte be, majd egy deszkát kitépve jutott át – ekkor látta, hogy barátnője meghalt.

Először öt évre ítélték

Az ügyészek máshogy látják a történteket: úgy vélik, Pistorius szándékosan, féltékenységből lőtte le barátnőjét, aki előtte a mosdóba menekült a férfi elől. Szerintük Pistorius be akarta törni az ajtót egy krikettütővel, ám mivel nem járt sikerrel, leadott négy lövést a fürdőszoba felé.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelső fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »