Piknik és gálaműsor a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóján

Piknik és gálaműsor a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóján

A kulturális programkínálatot, valamint a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójával kapcsolatos részleteket ismertették csütörtökön sajtótájékoztatójukon az augusztus 24–28. között sorra kerülő Vásárhelyi Forgatag szervezői.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója elmondta, a Forgatag idején több, a kecskeméti múzeummal közösen szervezett programmal várják az érdeklődőket, példaként említette a két város, Marosvásárhely és Kecskemét legnevesebb polgármesterei, Bernády György és Kada Elek munkásságát párhuzamosan bemutató kiállítást. Továbbá lesz plakátkiállítás is, amely a kecskeméti múzeum tevékenységét mutatja be. Novák Zoltántól, a Szóforgatag felelősétől megtudtuk, hogy idén is megszervezik a népszerű tematikus sétákat: lesz Bethlen Gábor-, barokk, Bernády-, örmény, szecessziós tematikus séta. Az előadások és könyvbemutatók kapcsán kiemelte az augusztus 27-én, szombaton a Teleki Téka udvarán sorra kerülő könyvbemutatót, ahol a Székelyföld története című háromkötetes kiadványt ismertetik. Kovács György megbízott osztályvezető a Teleki Téka rendezvényeit ismertette. Augusztus 25-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor megnyitják a hagyományos könyvvásárt, ahol több erdélyi kiadó és könyvterjesztő cég is képviselteti magát. Csütörtökön és pénteken délelőtt Rendhagyó idegenvezetés a Tékában címmel nemcsak a könyvállományt, hanem az épület történetét is bemutatják az érdeklődőknek. Szombaton délelőtt a gyerekeket várják a múzeumpedagógiai tevékenységekre, hagyományos technikákkal például mécseseket készítenek majd. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén is nagy az érdeklődés a hagyományos termék- és kézművesvásár iránt, már eddig 40 kézműves regisztrált, többen már visszatérő vendégnek számítanak.

Tipikus vásárhelyi produkciókat várnak

Rendkívül színesnek ígérkezik az augusztus 27-én, szombaton immár negyedik alkalommal megszervezett Marosvásárhelyiek Világtalálkozója.

Kirsch Attila programfelelős rámutatott, a tavalyi Nosztalgia kávéház sikerére való tekintettel, idén a világtalálkozó délelőtti programja keretében 10 órától Marosvásárhely központjába varázsolnak piknikhangulatot, a Művészeti Líceum udvarára jó hangulatú piknikezésre hívják a vásárhelyieket. Szórakozásból nem lesz hiány, hiszen helyi színművészek táncos-zenés-komédiás produkciókkal, valamint a Művészeti Líceum tehetséges diákjai előadásukkal szórakoztatják a közönséget. Az eseményen ugyanakkor egy interaktív vetélkedőre is sor kerül, a közönség soraiból olyan jelentkezőket várnak, akik tipikus vásárhelyi személyiségeket, eseményeket elevenítenek meg: például a cementlapok hírességeit, Jóckát, a virágárust, a ritzi mulatozókat, a Súrlott Grádics törzsvendégeit. A nagydíjról a közönség helyszíni szavazással dönt majd.A világtalálkozó fénypontja idén is a délután a Kultúrpalotában megrendezett gálaműsor, amely alkalomra színvonalas, műfajokban gazdag előadást állítottak össze. A 17 órától kezdődő programban helyet kap a könnyűzene, vásárhelyi versek hagyományosan és újrafogalmazva, a már ismert Domahidi testvérek produkciója, valamint Kecskemét testvérváros meglepetés programja. Nem utolsósorban pedig az András Lóránt Társulat kortárs tánca, valamint humoros jelenetek teszik színessé a műsort. A műsorvezetők idén is Nagy István és Fodor Piroska színművészek.

Néhány napra tegyük félre a gépkocsit

Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője szerint a közösségi oldalakon sokan vetették fel, hogy az új helyszín, a Liget túl szűk egy ilyen méretű rendezvénynek, viszont hangsúlyozta, a Forgatag nemcsak a Ligetet, hanem a Sportcsarnok előtti teret is belakja majd, például a tervek szerint a nagy színpadot a csarnok előtt állítják fel, a Ligetben pedig a családi programok és más, kisebb méretű események zajlanak.

A főszervező továbbá arra kérte a Forgatagra látogatókat, hogy amennyiben lehetséges, a torlódások és forgalmi dugók elkerülése végett ne gépkocsival közelítsék meg a helyszínt. Főként vasárnap adódhatnak fennakadások a forgalomban, ugyanis ekkor van az ócskapiac, ami szintén nagy tömegeket vonz. A Forgatag miatt a Sportcsarnok környékén több száz parkolóhely kiesik, így nehéz lesz a környéken leparkolni az autót.

A szervezők elmondták, a tavaly elkészült mobiltelefonos applikációt idén továbbfejlesztették, így ennek segítségével az okostelefonnal rendelkező felhasználók nyomon követhetik a Forgatag legfontosabb eseményeit, tudomást szerezhetnek a legfrissebb hírekről.

Menyhárt Borbála
e-nepujsag.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »