Pihenőnapot adott Orbán a népnek

Pihenőnapot adott Orbán a népnek

A turizmusnak mindig jót tesznek a hosszú hétvégék, a gazdaság egészére ugyanakkor várhatóan nem lesz hatással az, hogy jövőre eggyel több ünnepnap lesz.

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy az uniós államok többségéhez hasonlóan 2017-ben már Magyarországon is munkaszüneti nap lesz a húsvét előtti nagypéntek.

„A reformáció emlékévét a kormány részéről alkalmas pillanatnak látjuk, hogy a nagypéntek méltó megünneplését úgy segítsük elő, hogy azt munkaszüneti nappá nyilvánítjuk” – jelentette be a miniszterelnök.

2017-ben nagypéntek április 14-re esik. Az EU 28 tagállama közül Magyarország lesz a 18., ahol részben vagy teljesen leáll a munka. Írországban és Hollandiában például jogilag nincs szabályozva a nagypénteki munkavégzés, de gyakorlatilag minden zárva tart. Az Egyesült Királyságban egyedül Walesben nincs pihenőnap, míg Franciaországban csak Elzász tartományban nem kell dolgozni.

Magyarországon évek óta négynapos hétvégét jelent, hogyha egy ünnepnap csütörtökre vagy keddre esik. Ilyenkor rendszerint meg is telnek a szállodák.

„Eddig az ünnepnapok jól teltek, de mivel munkaszüneti nap lesz a nagypéntek, és így négy napra bővül a húsvét, várható lesz a telt ház. Sokan jönnek pihenni, fürödni. Tavasz lesz, jó idő lesz, szép környéken vagyunk, kirándulós idő. Úgyhogy bizakodunk” – mondta Balla Nóra, a pécsi Hotel Millennium recepciósa.

Bár a turizmusnak kétségkívül jót tesznek a hosszú hétvégék, a híradónk által megkérdezett közgazdász szerint a munkaszüneti napok hatása a gazdaság egészére nézve elhanyagolható.

„Egy csomó olyan termelési folyamat zajlik a gazdaságban, amely termelési folyamatok iránti kereslet az nem változik. Tehát mondjuk, nem csökken Németországban az Audi iránti kereslet azért, mert Magyarországon mondjuk, hétfőre esik a március 15. Azt tapasztalhatjuk, hogy nincsen igazán nagy hatása az ünnepnapok számának egy gazdaságban” – mondta Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője.

Jövőre egyébként az ünnepnapok egyike sem esik keddre vagy csütörtökre, így ha a nagypéntek nem lenne munkaszüneti nap, akkor csak karácsonykor lenne négynapos hétvége Magyarországon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »