Petícióval titlakoznak a Hegyalja út átnevezése ellen

Petícióval titlakoznak a Hegyalja út átnevezése ellen

Petícióval tiltakoznak a budapesti Liberálisok a Hegyalja út átnevezése ellen. A közterület a 2011-ben elhunyt államfő, Mádl Ferenc nevét venné fel. Tihanyban már neveztek el teret a néhai köztársasági elnökről.

„Legfontosabb talán azt leszögezni, hogy nem a Mádl Ferenc köztársasági elnök úrról való közterület elnevezésével van nekünk problémánk, hiszen ennek számos kulturált módját láttuk, és azt gondolom, hogy láthatjuk a jelenben is, hogy hogyan lehet méltóképpen emléket állítani egy korábbi fontos közszereplőnek” – jelentette ki a Liberálisok budapesti választmányi elnöke, Szabadai Viktor.

A szocialisták sem a néhai államfő munkásságát kifogásolják. Nekik az a bajuk, hogy a városháza nem kérdezte meg a Hegyalja úton élőket és az érintett kerületek vezetőit. Ha változik az utcanév, ezrek mehetnek az okmányirodába átíratni a lakcímüket.

„Megérthető lenne a dolog, ha megkérdezték volna a helyi lakosságot, hogy ők mostantól kezdve egy történelmi elnevezésű út helyett egy államelnökről elnevezett közterületen szeretnének élni, de ez nem történt meg, sőt ahogyan hallani lehetett, az érintett önkormányzatok java része is megdöbbent ezen az elképzelésen” – így a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője, Szaniszló Sándor.

A petíciót a Medián közvélemény-kutató cég ügyvezető igazgatója is aláírta. „A XIII. kerület baloldali vezetése kitalálta, hogy legyen Göncz Árpádról elnevezve egy városrész vagy egy közterület, és úgy érezték, hogy ez rendben van, de akkor legyen kiegyenlítve, a mérleg másik serpenyőjébe is kerüljön valami, és akkor itt van Mádl Ferenc, akiről szintén el kéne valamit nevezni” – fogalmazott Hann Endre szociálpszichológus, aki mellesleg a Hegyalja úton lakik.

A Széchenyi-díjas magyar jogtudós a II. kerületben élt, amíg 2000-ben államfővé nem választotta a parlament.

A Mádl család nem nyilatkozik, a Hegyalja utat az örökösök engedélye nélkül viszont nem nevezhetik át.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »