Petíció a kilövési kvótáért – Konzultáció Háromszéken

Petíció a kilövési kvótáért – Konzultáció Háromszéken

A kilövési kvótát előíró, komoly vitát kiváltó, néhány napja pedig emiatt felfüggesztett miniszteri rendelet elfogadását sürgetik a háromszéki önkormányzatok, valamint a gazdák és a vadászok. Sepsiszentgyörgyön országosan elsőként a teljes megyére kiterjedő konzultációt tartottak a témában.

fegyver vn 002_b

A jelenlévők közös beadványt írtak alá, amit elküldenek Dacian Cioloş miniszterelnöknek és Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszternek. A kormánytagoktól azt kérik: érjék el, hogy a hivatalos statisztikákban a medveállomány valós száma szerepeljen, engedélyezzék a megelőző kilövéseket, illetve térítsék meg a vadak által okozott károkat. A megyeházán szervezett találkozón a vidéki polgármesterek, a gazdaszervezetek képviselői, az erdészek, valamint az illetékes intézmények vezetői egymás szavába vágva sorolták, mennyi kárt okoznak nekik a vadak, a medvék már nemcsak a javaikat, hanem már az életüket veszélyeztetik. A szakemberek állítják: a környéken jóval több vad él, mint amennyi a hivatalos jelentésekben szerepel, a vadkárokat pedig évek óta nem téríti meg a kormány.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke rámutatott: a probléma megoldása nem a megyei tanács hatáskörébe tartozik, de olyan sok panasz érkezett hozzájuk, hogy muszáj írásban jelezniük a gondokat. „Ha papírra vetjük az igényeinket, ez az első adminisztratív lépés lehet a tényleges megoldás felé” – fogalmazott a tanácselnök. Tamás úgy véli: a környezetvédelmi minisztérium egyszerűen elzárkózik a megoldás elől, a szaktárca által hozott szabályok nem fedik a valóságot. Szerinte egyensúlyt kell teremteni a vadállomány, a környezetvédelem és az emberek érdeke között. A tanácselnök ugyanakkor rámutatott: a minisztériumot óriási felelősség terheli, amiért évek óta késik a jóváhagyott kártérítések kifizetésével.

Gheorghe Neagu, a környezetvédelmi ügynökség Kovászna megyei vezetője arról számolt be: amikor jelentették, hogy a háromszéki erdőkben közel 1300 medve él, rájuk szóltak, hogy lehetetlen, és csak hétszázat írtak be a hivatalos statisztikába. Idén egyébként 106, medvék okozta kárról érkezett hozzájuk bejelentés. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője kifejtette: az elmúlt években megkétszereződött a gazdák által jelentett vadkárok száma, holott sokan nem is nyújtanak be hivatalos panaszt. Hozzátette: még 2014-ben kidolgoztak egy törvénytervezetet a kárfelmérés és a kártérítés módszertanának javítására, de nem vették figyelembe, így a tervezetet ismét eljuttatják a minisztériumba.

Utcára kell vonulni, amennyiben a panaszaikat nem hallgatják meg – véli Ötvös Mózes a Szarvasmarhatartó Gazdák Egyesületének Kovászna megyei elnöke. „Csúfot űznek a gazdákból, hiába dolgozunk, ha mindent tönkretesznek a vadak!” – fakadt ki a szakember. Több polgármester ugyanakkor arról panaszkodott, hogy a medvék már a faluba is bejárnak, az emberek nem merik megművelni földjeiket, este pedig nem merészkednek az utcára.

A közbirtokosságok képviselői a fiatal fenyőerdőket féltik a medvéktől, a meghántott kérgű fák ugyanis kiszáradnak. Az erdészek eközben a többi vad miatt aggódnak, hiszen a medvék megeszik a vaddisznók, a szarvasok elől a táplálékot. A jelenlévők rámutattak: a 112-es hívószámon lehetetlen bejelenteni a vadkárt, a csendőrök pedig nincsenek kiképezve vadászatra, hogy kilőjék a veszélyes medvéket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »