Persányi új megbízást kapott, a fákért felel

Persányi új megbízást kapott, a fákért felel

Új megbízást kapott az állatkert főigazgatója. Persányi Miklós lett a Városliget megújításának második miniszteri biztosa, ő felel a fákért, Baán László pedig a betonért és az üvegért.

Amikor 150 éve, 1866. augusztus 9-én a déli harangszóra megnyílt Magyarország első állatkertje oroszlán, tigris, elefánt vagy zsiráf még nem volt a lakók között. Az első zsiráfot az akkori uralkodó, Ferenc József adományozta felesége, Erzsébet királyné közbenjárására.

„A hivatalos megjelölése a kert- és tájépítészeti beruházások miniszteri biztosa. Én úgy is nevezhetném, hogy a Ligetnek a zöld miniszteri biztosa, Persányi Miklós professzor urat kértük fel erre a feladatra” – ezt már Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere mondta a kinevezés kapcsán.

Persányi Miklós a ’90-es évek első felétől irányítja a fővárosi állatkertet. Néhány évre ugyan távozott Zuglóból, amikor környezetvédelmi miniszternek állt a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban, de 2007-ben visszatért a Városligetbe, amelynek átépítését a jövőben miniszteri biztosként felügyeli. Ő a park megújításáért felel, míg a másik miniszteri biztos, Baán László az épülő múzeumi negyedért.

„Azt szeretném most már hatvan éve, hogy legyen egy sokkal kellemesebb, sokkal élhetőbb Liget, ahol tényleg minden nagyon szép. Ezért vállaltam ezt a feladatot” – fejtette ki a miniszteri biztos.

Persányi Miklós túlélte a 2010-es kormányváltást, 2012-ben egyhangúlag szavazott neki bizalmat újabb öt évre a Fővárosi Közgyűlés.

„Nem kevesebbet jelent ez a döntés – miniszter úrral teljes egyetértésben –, mint hogy részben több és biztosabb pénzt lehet fordítani majd a Városliget zöldterületeinek a fejlesztésére, parkfejlesztése, tájépítésre, másrészt pedig a főváros sokkal nagyobb mértékben be tud kapcsolódni a Liget-program befolyásolásába, együttműködésbe a kormánnyal” – indokolta a döntést a főpolgármester.

A Városliget átalakítása ellen hónapok óta tiltakoznak a civilek, akik ligetvédőknek nevezik magukat. Törekvéseik többségét Zugló ellenzéki polgármestere is támogatja.

„Mi mindig elmondtuk, hogy a Liget megújítását, a zöldfelület megújítását, a Ligetben lévő infrastruktúra fejlesztését a sporteszközök támogatását, a játszótereket, a mozgási lehetőségeknek a javítását mi mindig is szorgalmaztuk. Ennek most van egy miniszteri biztosa, akivel tudunk miről beszélgetni, hiszen közösek a céljaink. És van a múzeumi negyed építkezése, amit továbbra sem tudunk támogatni” – így Zugló polgármestere, Karácsony Gergely.

Zöld beruházásokra 15 milliárd forintot költenek a Liget-programból, ez a tervezett költségek 10 százaléka.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »