Perrel fenyegetnek az osztrákok, ha nem fogadjuk vissza a menekülteket

Perrel fenyegetnek az osztrákok, ha nem fogadjuk vissza a menekülteket

Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek.

Tavaly több százezer migráns utazott a dél-európai országokból észak felé tartva Ausztriába, Németországba és Svédországba, ellehetetlenítve, hogy a hatóságok érvényt szerezzenek a Dublini Rendeletben foglaltaknak. Ez utóbbi értelmében a migránsoknak ugyanis ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol belépnek az EU területére.

Magyarország azért nem hajlandó visszafogadni a menedékkérőket, mert a magyar álláspont szerint nyilvánvalóan nem itt, hanem Görögországban léptek be először az unió területére. Arról viszont már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.

“Általános szabályként a Dublini Rendelet érvényes. Dublin betartatásáért az Európai Unió felelős, azoknak a tagállamoknak vagy ország csoportoknak, amelyek folyamatosan megsértik a törvényt, számítaniuk kell jogi következményekre” – szögezte le Sobotka.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz Bécs, miután Magyarország elzárkózik a menedékkérők visszafogadásától, az osztrák belügyminiszter hozzátette: “ebben az esetben Ausztriának pert kell indítania. A köztársaságnak biztosítania kell, hogy az Európai Unió betartja a törvényeket”.

Ausztria kezdetben üdvözölte a Közel-Keletről és Afganisztánból nagy számban érkező menekülteket. A bécsi kormány az év elején viszont fokozatosan szigorította menekültügyi szabályait, és éves korlátot szabott meg az elfogadható menedékkérelmekre vonatkozóan.

Az utóbb elhatározott intézkedések, amelyeket széles körben bíráltak az emberi jogi csoportok, valamint az Európai Unió, azután kaptak támogatást Ausztriában, hogy a közvélemény-kutatásokban a centrum pártokat meghaladóan kapott nagyobb támogatást a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

A Reuters beszámolójában azt is írta, az osztrák és magyar tisztviselők szerint a helyzetet mára nagyrészt sikerült ellenőrzés alá vonni ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt a közös határon tömegével keltek át a migránsok, akik közül sokan Németországba igyekeztek.

Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik az országnál léptek először az Európai Unió (EU) területére – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kijelentésére reagált, amely szerint Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére léptek. A külgazdasági és külügyminiszter közleményében kijelentette, a magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére”.

Rámutatott, a közel-keleti vagy afrikai illegális bevándorlók “nyilvánvalóan” más országoknál léptek az unió területére, az pedig, hogy a bevándorlókat ezekben az országokban nem regisztrálták, nem jelent kifogást.
“Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól” – fogalmazott. Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat és regisztrálja a bevándorlókat. Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető – tette hozzá.

“Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is” – írta Szijjártó Péter.

(Pestisracok.hu/MTI)

The post Perrel fenyegetnek az osztrákok, ha nem fogadjuk vissza a menekülteket appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »