Perényi Zsigmondra emlékeztek Beregardóban

Egy nép akkor marad meg, ha meg tudja fogalmazni gyökereit, ha tudja, honnan indult, milyen utat tett meg, fogalmazott Sikó Anna Mária, Magyarország oslói nagykövete október 6-án a beregardói Perényi-kúria előtt tartott megemlékezésen. ’48-nak már nincsen élő tanúja, de az emlékezés, a közös emlékezés összeköt bennünket, mondta. A magyar szabadságharcosok azért voltak bátrak, mert tudták, igaz ügyért harcolnak. Büszkék kell legyünk arra, hogy Kárpátalja is adott egy mártírt, aki elkötelezett volt a nemzet ügye iránt. Perényi Zsigmond nem volt hajlandó lemondani azokról az ideálokról, amiket a hazáról, a családról gondolt. Ebben a forrongó, olykor értéket vesztő Európában nekünk sem szabad lemondani az igaz értékekről, nem olvadhatunk be, meg kell maradnunk, mert így lesz velünk színesebb és értékesebb a világ, fogalmazott a nagykövet asszony.

Ha nincs múltunk, jövőnk sem lesz, hangsúlyozta köszöntőjében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. A vértanúk élnek, mert emlékezünk rájuk, mondta. Ha nem emlékezünk, ha nem állunk öntudatosan a helyünkön, mint ahogy tették azt eleink, akkor a nemzetből újra csak nép lesz, a népből lakosság, egy szám a statisztikai kimutatásban. A polgármester annak a reménynek adott hangot, hogy a következő megemlékezésre már méltóan, eredeti pompájában fogadja majd az ide látogatókat a Perényi-kúria, báró Perényi Zsigmond szülőháza.

A ’48-as szabadságharcosok, az aradi vértanúk vállalták sorsukat, akárcsak Perényi Zsigmond. Kiálltak az igazság mellett, mert meg akarták menteni népüket, fogalmazott Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Városi Szervezetének elnöke. A magyar makacs nemzet, büszke múltjára, és nem akar beolvadni ma sem, mondta. Erről tanúskodik a népszavazás eredménye is. Meg akar maradni Kárpátalja magyarsága is. A magyar kormány mellettünk van, de elsősorban nekünk kell kiállni magunkért, fogalmazott az elnök, aki abbéli reményének adott hangot, hogy mindig lesznek itt magyarok, akik eljönnek a Perényi-emléktáblához, hogy emlékezzenek.

Az ünnepség résztvevőit Riskó Márta, a KMKSZ városi szervezetének elnökségi tagja köszöntötte, tanítványai, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjai báró Perényi Zsigmond, Ugocsa vármegye főispánjára, az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjára, a szabadságharc vértanújára és a tizenhárom aradi vértanúra emlékeztek. Lőrincz Katalin zenetanár Egyed Emese Ébredés című versét szavalta el, a Beregardói Református Nőszövetség kórusa pedig a Beh régen vérezel, szegény magyar című éneket adta elő. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 41. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregardóKárpátaljaPerényi ZsigmondUkrajnaaradi vértanúkkárpátaljai magyarságmegemlékezésukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »