Perel az árampiacról kiszorított RCS&RDS

Perel az árampiacról kiszorított RCS&RDS

Az RCS&RDS csoport két vállalata beperelte az energetikai szabályozásért felelős országos hatóságot (ANRE), a román kormányt, a gazdasági minisztériumot, az energetikai szaktárcát, valamint három Enel és egy Electrica kirendeltséget, miután az ANRE korábban megtagadta tőle az áramelosztóvá váláshoz szükséges licencet. 

anre32_b

Az Economica.net internetes szakportál keddi beszámolója szerint ez gyakorlatilag egyenes következménye annak, hogy a telekommunikációs piacon egyre nagyobb teret hódító részvénytársaság tavaly hadat üzent a meglátása szerint törvénytelen és alkotmányellenes monopóliumnak. Az ANRE ugyanis térségenként kizárólag egyetlen elosztónak engedi a feladatok koncesszionálását, egy regionális hálózat kiépítéséhez pedig az energetikai minisztérium engedélyére van szükség.

Az RCS&RDS legutóbbi közleménye alapján a szakhatóság 2014-ben és 2015-ben saját határozatokat hozva terjesztette ki a kizárólagosságot egy egész térségre, ezért kérték a szerintük konkurenciaellenes intézkedések visszavonását. Az ANRE ezt megtagadta, majd pedig az elosztóvá váláshoz kért engedélyt sem bocsátotta ki, ugyanis a jelenlegi területi elosztó nem egyezett bele ebbe.

Szolgáltatóként az RCS&RDS már pár hónapja általános forgalmi adó (áfa/TVA) és illetékek nélkül több mint 20 százalékkal kínálja olcsóbban az elektromos áramot a magánszemélyeknek, de az elosztóvá válásáig még várni kell. Most a bukaresti táblabíróságon próbálják meg eltöröltetni a már említett, 2014-es ANRE-határozatot.

Mint korábban megírtuk, a Teszári Zoltán üzletember tulajdonában lévő részvénytársaság összesen hét, napenergiát termelő parkot birtokol, amelyek összesen 23,5 megawatt zöldenergiát termelnek. Az energiabörzén már hivatalos kereskedőként jegyzik, így például már tőle vásárolja az elektromos energiát a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) és a városi polgármesteri hivatal is. A cég korábban elnyerte a város vezetékrendszerének föld alá helyezésére kiírt közbeszerzési eljárást is, és a helyi önkormányzattal partnerségben saját elosztóhálózat kiépítését tervezte.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »