Pénzzel akarnak zsarolni az olaszok, hogy migránsokat fogadjunk be

Pénzzel akarnak zsarolni az olaszok, hogy migránsokat fogadjunk be

Ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia „erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek”, és „csak a pénzünket akarják (…), az olaszok pénzét el is felejthetik” – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió Porta a Porta című, népszerű politikai talkshow-műsorában kedden.

Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány „kész megvétózni az Európai Unió költségvetését” is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

A műsor kedd éjszaka látható, de korábban rögzített felvételeinek sajtóbeszámolói szerint az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott:

„A pénz nem hatol át a falakon. Ha falat emelsz, az olaszok pénzét jobb, ha elfelejted. Ha nem segítetek, nem fizetünk többet.”

Emlékeztetett, hogy Róma nettó befizetőként évi 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t, és ebből Olaszország 12 milliárdot kap vissza.

„Az viszont nincsen jól, hogy Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek”

Hírdetés

– hangsúlyozta Matteo Renzi. Megjegyezte, hogy szeretné, ha ebben a kérdésben Olaszországban egyetértés lenne a kormány és az ellenzék között, és „együtt mondanánk ezeknek az országoknak, hogy az eddigi finanszírozási mechanizmusnak vége”.

Brüsszel kedden figyelmeztető levelet küldött az olasz kormánynak, mert nem tartotta be az államháztartási deficit 2017-es évre előirányzott mértéket. Matteo Renzi erre azt mondta, Európa „jobban teszi, ha a szája jártatása helyett a pénztárcáját nyitja meg”, mivel Olaszország tiszteletben tartja a költségvetési szabályokat.

„Ha nekünk levelet küldenek, azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását, mit kell küldenie Európának, könyvet vagy enciklopédiát?” – kérdezte az olasz miniszterelnök.

Renzi egyébként úgy vélte, Itália jelenleg még képes kezelni a partjaira érkező migrációs áradatot abban reménykedve, hogy az év eleje óta érkezett

több mint 153 ezer embernél a téli hónapokban már nem sokkal többen érkeznek oda.

Ugyanakkor kijelentette, hogy az EU-nak legfeljebb hat hónapja maradt a migráció problémájának megoldására, maximum márciusig, mivel Olaszország nem képes még egy, a mostanihoz hasonló év terhét elbírni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »