Pénzosztásba kezdtek a MÁV-nál

Pénzosztásba kezdtek a MÁV-nál

Kimaradtak a béremelésből, ezért megindult a MÁV-nál dolgozó közép és felső vezetők elvándorlása. A MÁV most tűzoltásba kezdett és hirtelen pénzosztásba kezdett.

Kimaradtak a béremelésből, ezért megindult a MÁV-nál dolgozó közép és felső vezetők elvándorlása. A MÁV most tűzoltásba kezdett és hirtelen pénzosztásba kezdett.

A Vasutasok Szakszervezetének honlapjára felkerült információk szerint a MÁV a januári béremelésből az alapbérkorlát miatt kimaradt dolgozókat egyszeri kifizetésben részesíti. 
 
Az intézkedés a 360.500-,Ft-ot elérő alapbérű munkavállalókra vonatkozik: 400.000 forint alapbérig 70.000, 400 ezer és 500 ezer között 90.000,-Ft, 500 ezer felett pedig 120.000 forint jár a munkavállalóknak.
 
A Szakszervezet üdvözli, hogy a bérmegállapodásból kimaradt szakértő és középvezetők is részesülnek, ha nem is alapbér fejlesztésben, de egy egyszeri kifizetésben.
 
Reméljük, hogy abban a zsebben, ahol a MÁV Zrt. ezt a pénzt megtalálta, hamarosan akad még bőven a súlyos létszámhiánnyal küzdő végrehajtó területen dolgozó vasutasok számára is – írják a honlapjukon.
 
A kifizetés azért is fontos, mivel információink szerint az év eleji béremelésből kimaradó, döntően szellemi foglalkozásúak, közép és felső vezetők (értelemszerűen, ők nem az öt-  három és kétmillió forintot kereső csúcsvezetők) között megindult az elvádondorlás, sorra hagyják el a céget a dolgozók.
 
Ezt észlelhették a MÁV-nál is, így tűzoltásba kezdtek. A szakszervezetek szerint azonban ez csak tüneti kezelése a problémának. Ugyanez a véleményük a pályaudvari szórólapozásról is, amellyel új dolgozókat próbál toborozni a cég.
 
A VSZ szerint az alacsony bérekkel és a rossz munkakörülményekkel, a leterheltséggel és az átdolgozásra szoruló, sokszor kritizált, ésszerűtlenül szigorú vizsgáztatási rendszerrel van a baj, ami az érdekképviselet szerint a legelszántabbakat is rövid időn belül arra ösztönzi, hogy fejvesztve meneküljenek a cégtől.
Életpályamodellt követelnek

A Vasutasok Szakszervezete számos alkalommal követelte már a vasutasok életpályamodelljének kidolgozását, a bérek felzárkóztatását, a munkakörülmények javítását. 
 
A VSZ természetesen örömmel veszi, hogy a munkáltató belátta azt, amit a szakszervezet már a bértárgyalások során is hangoztatott: a 350 ezer forint felett keresők fizetését is emelni kell, mert ennek elmaradása súlyos következményekhez, például a most tapasztalt elvándorláshoz vezet. Ennél is jobb lenne a szakszervezet szerint, ha az illetékesek azt is belátnák, hogy az egyszeri pénzek „alapbéresítése” mindennél célravezetőbb lenne.
 
Csak megfelelő fizetéssel lehet megtartani a jól képzett szakembereket, a szellemi és a fizikai dolgozókat egyaránt – szögezi le az alelnök. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett a nagy forgalmú állomásokon foglalkoztatott embereknek ígért negyvenszázalékos műszakpótlékra is, amelyben megállapodtak a munkáltatóval, ám az a mai napig nem teljesítette a kötelezettségét.
 
Ahhoz, hogy a szakszervezet higgyen a MÁV vezetésének és tulajdonosának jó szándékában, Zlati szerint az érdekvédőknek és a munkáltató képviselőinek mielőbb tárgyalóasztalhoz kellene ülniük. A VSZ támogat minden ötletet, ami a dolgozóknak plusz pénzt jelent, a bérek rendezését garantáló hiteles, számon kérhető program kidolgozásától és megvalósításától azonban nem tekinthet el, mert úgy vélik, ez a vasutas szakma megmentésének a kulcsa. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »