Pénzfaló a szimbolikus kocka

Pénzfaló a szimbolikus kocka

Hiába szavazott meg az Országgyűlés és csoportosított át a kormány már több mint hárommilliárd forintot a bűvös kocka motívumára épülő kiállítási központ nyolcmilliárdosra becsült beruházására, az tovább késik – tudta meg lapunk. Értesüléseink szerint hazánk olimpiai pályázatának bő egy év múlva esedékes elbírálásáig nemcsak a Rubik-ház fejlesztését, hanem a Népliget megújítását is parkolópályára tették.

Jelenleg is zajlik a most éppen Rubik Központként emlegetett kockaház nemzetközi tervpályázatának két évvel ezelőtt kezdődött tényleges előkészítése – derült ki a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. lapunk kérdésére adott válaszából. Ugyanakkor a Magyar Nemzet belső forrásokból megtudta: hivatalosan nem „kommunikálják”, de valójában a 2024-ben remélt budapesti olimpia mindent visz, a pályázatok 2017 őszén esedékes nemzetközi elbírálásáig jelentős előrelépés nem is várható az előkészítés költségeivel együtt legalább nyolcmilliárd forintosra becsült beruházás ügyében. Pedig eddig közel hárommilliárdot különített el a parlament 2014 óta a központi költségvetésekben, beleértve a már megszavazott 2017-es költségvetést is.

Emlékezetes, Orbán Viktor 2012 márciusában Ernő feltalálóval, Fürjes Balázs kormánybiztossal, Radnai Péter ötletadóval együtt ismertette a nagyívű elképzelést. – A Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz – emelte ki akkor kormányfő. Ezért három éve sürgősen kétszázmilliót csoportosított át a kormány a kockaház előkészítésére, 2014-ben pedig 450 milliót, amelyet a 2015-ös állami gazdálkodásban már 600, a 2016-osban 450 millióval szerepeltettek, s jövőre az éves keret meghaladja az 1,4 milliárdot.

Cseszregi Róbert, a KKBK sajtókapcsolati vezetője szerint az előkészítést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyílt közbeszerzési eljárásán 2014-ben nyertes Roeleveld-Sikkes Architects International BV által vezetett konzorcium végzi. – Feladatuk az építészeti tervpályázat struktúrájának és szabályzatának kidolgozása, a részletes építészeti program kialakítása, illetve javaslattétel a meghívandó építészek és nemzetközi zsűritagok személyére. A konzorcium a pályázat-előkészítő feladatokat elvégezte, a pályázati struktúra kialakult, a meghívandó építészekről és zsűritagokról megszületett az előzetes lista – mondta Cseszregi.

A sajtókapcsolati vezető cáfolta lapunknak azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint elvetették volna a Rubik Központ számára eredetileg elképzelt lágymányosi helyszínt, és csak egy ötletnek nevezte, hogy az a belvárosban, akár a Városháza téren legyen. – Ez idáig mintegy tíz lehetséges helyszín részletes szempontrendszer szerinti vizsgálata és értékelése zajlott. A helyszínnel kapcsolatban végleges döntés még nem született – tette hozzá Cseszregi Róbert. Mint kifejtette: egyelőre nem is keresték meg az eredeti elképzelésekhez képest jóval kisebb terület tulajdonosát, a fővárost. A Városháza tér nem közterület, valójában „kivett tanácsháza”, amelynek helyére a Demszky-korszakban egy új városházát terveztek. A beépítés terve végül a tiltakozások és parkolás megoldhatatlansága miatt megbukott.

Információnk szerint egyébként a kormány egyelőre a Népliget megújítását is levette a napirendről, sőt ma már nem használják a Fradi-város elnevezést sem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »