"Pénzért viselik" – betiltották a burka viselését egy bolgár városban

Betiltották a burkát, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletet a 70 ezer lakosú Pazardzsik bulgáriai városban. Ezzel első ízben hoztak ilyen jellegű tilalmat az országban.

Kraszimir Karakacsanov, a kormánykoalícióban részt nem vevő, de a rendelkezést támogató, nacionalista Hazafias Front párt társelnöke – titkosszolgálati értesülésekre is hivatkozva – a tilalmat azzal indokolta, hogy Bulgáriában a burkát nem vallási okokból, hanem pénzért viselik. Karakacsanov szerint ez Törökország következetes politikájának részét képezi. Szotir Cacarov bolgár főügyész szintén beszélt arról, hogy a nők havonta 120 leva, vagyis 19 200 forint fizetségért viselnek burkát.

Az Európai Unió legszegényebb államának lakosságát mintegy tíz százalékban a török kisebbséghez tartozók teszik ki, akiknek családi gyökereik egészen az Oszmán Birodalom koráig nyúlnak vissza.

Ugyanakkor a burkaviselés nem a törökök lakta területen, hanem a Pazardzsik déli részein lévő cigánytelepeken vált nemrégiben elterjedtté. Pazardzsikban jelenleg 14 muszlim hitszónok ellen folyik eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam számára toboroztak harcosokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »