Pénzért mentek férjhez a Kiskunhalas környéki "lányok"

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétsége miatt emelt vádat 7 férfi és 36 nő ellen, akik még 2013-2014-ben pénzért kötöttek érdekházasságokat szerb állampolgárokkal, illetve megszervezték az "álházasságokat" azért, hogy a szerb férfiak Németországban, illetve Ausztriában kaphassanak munkavállaláshoz szükséges tartózkodási engedélyeket.

A főszervezők egy Tompán élő, szerb állampolgárságú férfi és felesége voltak, a szervezésben közreműködött még hét magyar állampolgár – 4 nő és 3 férfi – is. A vádlottak 2013-2014-ben Kiskunhalas, Tompa, Mélykút, Jánoshalma és Kisszállás környékén hajadon, illetve élettársi kapcsolatban, szerény anyagi körülmények között élő magyar (vagy inkább magyar állampolgárságú – a szerk.) nőket kerestek meg "házasságkötési ajánlattal". 140 000-150 000 forintot ígértek a nőknek azért, hogy szerb férfiakkal házasságot kössenek, majd velük később Németországba utazzanak és a szerb állampolgárok tartózkodási engedélyének kiadásában részt vegyenek, ahhoz segítséget nyújtsanak.

Az érdekházasságra jelentkező nők az önkormányzattól a családi állapotról szóló hivatalos igazolást, valamint a születési anyakönyvi kivonatot is beszerezték. Ehhez több esetben az illeték összegét is a szervezők adták. A szervezők a házasságkötéseket különböző délvidéki településeken – például Szabadkán, Palicson, Bácskossuthfalván – bonyolították le, és az újdonsült feleségeket visszaszállították Magyarországra.

Innen a nőket Németországba, illetve Ausztriába vitték, ahol a férjeik már várták őket. A házaspárok ezután közös lakcímre jelentkeztek be, aminek birtokában a szerb férfiak már kérhették is a tartózkodási engedélyeket.

Valójában azonban a párok nem ismerték korábban egymást, nem akartak együtt élni, nyelvtudás hiányában sokszor még kommunikálni sem tudtak egymással. Az érdekházasságokat kötő nők egyedüli célja az ígért pénz megszerzése volt, aminek fejében az arra egyébként nem jogosult szerb férfiakat tartózkodási engedélyhez segítették.

Az ügy vádlottjai jelenleg szabadlábon várják a tárgyalást. A szervező és segítő vádlottak a családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétségének felbujtói és bűnsegédjei, míg az érdekházasságokra vállalkozó nők ugyanezen bűncselekmény tettesei.

A 43 vádlotton kívül az ügynek volt további 41 gyanúsítottja is, közülük három esetben bűncselekmény hiányában, két esetben pedig bizonyítékok hiányában szüntette meg a nyomozást az ügyész. További 36, érdekházasságra vállalkozó nő gyanúsítottat pedig az ügyész megrovásban részesített büntetlen előéletükre, beismerő vallomásaikra és egyéb személyi körülményeikre figyelemmel.

Az ügyet a Kiskunhalasi Járásbíróság fogja tárgyalni.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »