Pénzbírsággal sújtották a ZU „majmozó” rádiósait

Pénzbírsággal sújtották a ZU „majmozó” rádiósait

Fejenként ötezer lejes bírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a két rádiós műsorvezetőt, aki egyenes adásban orangutánnak és makákónak nevezte a kongói labdarúgó-válogatott tagjait és szurkolóit.

1buzdu_morar_bMihai Morar és Daniel Buzdugan

Az Asztalos Csaba vezette testület szerint kijelentéseikkel a bukaresti Radio ZU újságírói lealacsonyító, megalázó és ellenséges hangulatot teremtettek a színes bőrűekkel szemben. A főváros leghallgatottabb rádiócsatornájának reggeli műsorában Mihai Morar és Daniel Buzdugan a román és a Kongói Demokratikus Köztársaság futballválogatottjának május 25-i barátságos mérkőzése kapcsán ragadtatta magát rasszista megnyilvánulásra.

„Döntetlent játszani a gorillákkal nem kis dolog. Ezek a gorillák fene izmosak, elrejtőznek a fák között” – hangoztatták Morning ZU című műsorukban az újságírók, végig orangutánnak, makákónak, főemlősnek nevezve az afrikai labdarúgókat, szövetségi kapitányukat pedig „monkey-apának”. Buzduganék szerint a kongóiaknak nyolcezer majom szurkolt a lelátókon, továbbá arról is beszéltek, hogy az ellenfél szövetségi kapitánya nem Istenben, hanem a csimpánzban hisz, az afrikai futballisták pedig „mancsukat a bundájukra helyezve” hallgatták hazájuk himnuszát.

A műsor miatt több mint harminc feljelentés érkezett az Audiovizuális Tanácshoz (CNA), a CNCD pedig hivatalból indított vizsgálatot az ügyben. A botrány nyomán a gazdasági bűncselekmények miatt jelenleg tízéves börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletember-politikus tulajdonában lévő Intact médiatröszthöz tartozó adó műsorvezetői elismerték, hogy „figyelmetlenek” voltak, viszont tagadták a rasszizmus vádját, és azt állították: a gyengélkedő román labdarúgókat akarták kifigurázni. Buzduganék ugyanakkor a napokban felkeresték Kongó bukaresti diplomáciai kirendeltségét, és személyesen kértek elnézést a „szakmai kisiklásért”. A nagykövetség elfogadta a bocsánatkérést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »