Péntektől regisztrálhatnak a külföldön élő román állampolgárok

Péntektől regisztrálhatnak a külföldön élő román állampolgárok

Április elsejétől fogadják a román külképviseletek a regisztrációs kérelmeket, ehhez román személyazonossági iratuk és a külföldi hatóságoktól kapott lakhelyigazolás másolatát kell csatolniuk az igénylőknek, akik idéntől már levélben is szavazhatnak a romániai pártokra.

A román külképviseletek péntektől fogadják a külföldi állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező román állampolgárok regisztrációs kérelmét, amelyhez román személyazonossági iratuk és a külföldi hatóságoktól kapott lakhelyigazolás másolatát kell csatolniuk – mutatott rá a külügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten Dan Stoenescu, a külhoni románokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az új választási törvény értelmében a postán vagy személyesen leadható kérelmek függvényében a román hatóságok további választóköröket alakítanak ki – a külképviseleteken kívül – azokban a térségekben, ahol legalább száz választópolgár igényli azt.

Ana Maria Patru, az állandó választási hatóság elnöke emlékeztetett: a külföldön élők az idén először levélben is voksolhatnak, ha előzetesen feliratkoztak a választói névjegyzékbe. A hivatalosan külföldön élők az előzetes regisztráció után maguk nyomtathatják majd ki az internetről letöltött szavazólapjukat, amelyet kettős borítékban juttatnak el a választási hatósághoz.

Romániában június ötödikén helyhatósági választást tartanak: ezen a külföldön élő román állampolgárok nem vehetnek részt. A parlamenti választásokra év végén kerül sor, erre vonatkozik az április elsején kezdődő regisztráció, amely a választások előtt három hónappal ér véget. Bár a parlamenti voksolás időpontját még nem tűzték ki, azt nagy valószínűséggel november 20. és december 18. között bonyolítják le.

Románia idén visszatér a megyei pártlistás, arányos választási rendszerhez. A külföldön szavazó román állampolgárok számára – az ország 41 megyéjén és fővároson kívül – egy különálló, 43. választókerületet hoztak létre, amelyből négy képviselő és két szenátor kerül a kétkamarás bukaresti törvényhozásba.

Levélszavazás: ellene van az RMDSZ is

A levélben való szavazást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotmányossági óvással próbálta megakadályozni arra hivatkozva, hogy a törvény nem garantálná a voksolás titkosságát és diszkriminatív is az országban élőkkel szemben, akik nem voksolhatnak levélben. A taláros testület szerint azonban mindez nem sérti az alkotmányt.

Az RMDSZ szerint a levélben való szavazás jelentősen torzíthatja a választások eredményeit, mert ha az eddiginél jóval nagyobb számban voksol a külföldön dolgozó több millió román vendégmunkás, szavazataik nem csak a külföldi választókerületben eredményeznek mandátumokat, hanem – a visszaosztás után – az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben is.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »