Pénteken „Vidd el sörözni a papodat!” nap

Pénteken „Vidd el sörözni a papodat!” nap

A kezdeményezés amerikai, és még csak hároméves, de azonnal gyökeret vert nálunk is felekezetre való tekintet nélkül.

Három éve már, hogy a Kereszténység és kapitalizmus blogon először jelent meg a felhívás magyar nyelven, azóta terjed a hír és a kapcsolódó szokás is, mint a vírus: szeptember 9-én vigyük el papunkat, lelkészünket – kinek-kinek felekezete szerint – egy pohár sörre vagy borra! Az amerikai Catholicgentleman.net blog 2013-as kezdeményezése pillanatok alatt átúszta tehát az Atlanti-óceánt, és ma már magyar papok, lelkészek százai várhatják, hogy csörögjön a telefon ezen a napon egy kis esti programra.

Mint az Evangélikus.hu és a 777 blog is hangsúlyozza, ez a nap rámutat arra, hogy „a papok is igazi emberek, akik ugyanúgy szeretnek társalogni egy pohár sör vagy bor mellett, mint bárki más. Nehéz és bonyolult munkájuk van, amiért gyakran nem kapnak köszönetet, úgyhogy megérdemlik, hogy meghívjuk őket egy pohárra”.

Az akció természetesen nem valamiféle hivatalos világnap vagy egyházi ünnep, de a támogatók hisznek benne, hogy ezt az első hallásra mókás hagyományt érdemes ápolni.

A kezdeményező tengerentúli blog fő üzenete a derűn kívül az, hogy a katolikus egyház tagjai nem csak öreg, kedvetlen papok, valamint idős templomi nénikék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »