Pénteken avatják fel a megújult Szacsvay-szobrot

Pénteken avatják fel a megújult Szacsvay-szobrot

Péntek délután avatják fel Szacsvay Imre civil összefogással, több mint 2100 személy hozzájárulásával felújított nagyváradi szobrát.

11 szacsvay szobor fnl-maszol_ro_b(fotó: Fried Noémi Lujza/Maszol.ro)Az RMDSZ Bihar megyei szervezete által kezdeményezett restaurálás kapcsán Szabó Ödön ügyvezető elnök emlékeztette lapunkat, hogy a munkálatokat a tervezettnél később, csak tavaly nyáron tudták elkezdeni, mert vállalásával ellentétben az önkormányzat nem gondoskodott az engedélyeztetésről.

„Ha rájuk vártunk volna, nem tartanánk sehol. Végül mi oldottuk meg, de sokkal erőltetettebb tempóban kellett dolgoznunk, hogy időben meglegyen” – mutatott rá a politikus.

Elmondta, azt szerették volna ugyanis, hogy az 1848–49-es szabadságharc kiemelkedő alakjának szobra már új pompában ragyogjon a nemzeti ünnepen.

Az egykori országgyűlési képviselő Margó Ede megformázta alakját 1907. március 15-én emelték, ám 1937-ben lebontották, és csak öt évvel később, a bécsi döntést követően állították vissza eredeti helyére, a Sebes-Körös partján található Ezredévi emléktérre (Piaţa Libertăţii) – ahol a helyi magyar közösség hagyományosan a március 15-ei megemlékezéseket tartja.

A megkopott, talapzatában repedezett emlékmű felújításának ötletét már 2014-ben bejelentette a megyei RMDSZ, de a kivitelezéshez szükséges összeg a munka elkezdésekor még nem volt teljes.

„Közel 80 ezer lejbe került, de összegyűlt és kifizettük. Azonban további támogatásra lesz még szükség, mert szeretnénk a szobor környezetét is rendbetenni, ahogy a parkban lévő Lorántffy Zsuzsanna-szobor körül történt” – magyarázta Szabó. Tájékoztatása szerint az eredeti terveknek megfelelően a budapesti Országház épületénél is használt süttői mészkővel dolgoztak azok a kőrestaurátorok, akik korábban az aradi Szabadság-szobor és a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálását is végezték. „Most már teljes a szobor, ugyanis volt egy letört rész, amit korabeli képek alapján állítottunk helyre” – tette hozzá az RMDSZ-es képviselő.

A szoboravatást különben részben azért tartják meg már március 15-e előtt, mert szerették volna különválasztani a két eseményt, másfelől pedig pénteken a magyar köztársasági elnöki hivatal is képviselteti magát az eseményen. A 17.30-as kezdéssel meghirdetett ünnepségen Áder János államelnök köszöntőjét is felolvassák, de egyházi méltóságok és önkormányzati elöljárók üzenete is szerepel a másfél órásra tervezett programban. Az eseményt 19 órától a székesfehérvári Kákics zenekar kivetítéssel egybekötött, honvéd- és katonadalokból összeállított ünnepi műsora zárja az Ady Endre Gimnázium dísztermében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »