Pekinget érdekli a korrupció

Pekinget érdekli a korrupció

A maffiaállam felemelkedése Magyarországon címmel tartott előadást Kínában Magyar Bálint, az SZDSZ egykori oktatásügyi minisztere. A liberális politikus egy korrupciókutató konferenciára kapott meghívást, s noha a téma az orosz és a kínai modell összehasonlítása volt, a pekingi szociológusok a magyar korrupció sajátosságaira is kíváncsiak voltak.

Pikáns történettel gazdagodott a magyar–kínai barátság: a volt SZDSZ-es miniszter, Magyar Bálint a Kínai Kommunista Párt meghívására a „Fidesz maffiaállamáról” tartott előadást. A pekingi Kínai Társadalomtudományi Akadémia június 28-án rendezett konferenciát Kormányzás és antikorrupció – Az orosz és a kínai helyzet összevetése címen. A szervezők azonban a keleti példákon túl a magyar korrupciós viszonyokra is kíváncsiak voltak.

– Az orosz és a kínai meghívottak között mint egyedüli magyar én voltam a kakukktojás – nyilatkozta lapunk megkeresésére a volt SZDSZ-es politikus. Elmondta, a konferencián a 2013-ban megjelent Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam című könyvében írtakról beszélt, amelyben az Orbán-kormány korrupciós gyakorlatát kritizálják baloldali, liberális ellenzéki képviselők.

– A rendezvényen a negatív gyakorlatokat gyűjtötték össze, a kommunista párt ugyanis elkerülné, hogy Kínában a magyar és az orosz modell alakuljon ki – folytatta a volt liberális politikus. Magyar Bálint maffiaállam-elmélete szerint az Orbán-kormány korrupciós gyakorlata hasonlít a Vlagyimir Putyin Oroszországában létrejött rendszerre. A modell egyik jellemzője, hogy a döntéshozás kivonul a legitim intézményi keretek közül. A parlament, a kormány, illetve a megválasztott pártok elveszítik önálló döntéshozatali helyzetüket, és kialakul egy informálisan szerveződő hatalmi struktúra – fejtegette Magyar, aki szerint az így létrejött rendszer szociológiai, antropológiai szempontból a maffiaszervezetekkel mutat hasonlóságot.

– A szabadpiac kialakulása, a magántulajdon megjelenése miatt a Kínai Kommunista Párt attól tart, hogy oligarchák kezébe kerülhet át a hatalom – mondta. A magyar és az orosz maffiaállam esetében azonban a helyzet fordított: ezekben az országokban a politikai hatalmi elit tartja kézben az oligarchákat – tapasztalatai szerint ez a megközelítés fokozta az előadása iránti érdeklődést.

Magyar Bálint kérdésünkre elismerte, a második Orbán-kormány előtt is volt korrupció. Emlékeztettük ugyanis a volt SZDSZ-es minisztert: a párt tele van korrupciós ügyekkel – ahogy ezt Medgyessy Péter már lemondott miniszterelnökként megjegyezte.

– Abban, hogy 2010-ben az MSZP–SZDSZ-rendszer összeomlott, ennek nagy szerepe volt – mondta, ám hangsúlyozta, a balliberális rendszerre a korrupció két alsóbb szintje volt jellemző. A társadalomnak akkor is része volt a hálapénzzel jellemezhető, úgynevezett hétköznapi korrupció, de megjelentek gazdasági csoportok is, amelyeknek valóban sikerült rátelepedniük bizonyos állami forrásokra. – Ehhez képest egyedülálló az Európai Unióban, hogy maga a kormányzat működjön úgy, mint egy bűnszervezet – tette hozzá Magyar Bálint.

Megkérdeztük az egykori SZDSZ-estől, nem tart-e attól, hogy ha Magyarországnak rossz hírét kelti, hazaárulóként könyvelik majd el. – Külföldön is ugyanazt mondom el, amit itthon mondanék – válaszolta, a korábbi liberális politikus ugyanis Magyarországon nem kap sok meghívást. – Sokat elárul a most regnáló rendszerről, hogy Kínában és Oroszországban is nyitottak a maffiaállam-elméletre – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »