Peking kerülné a világszínpadi konfliktusokat

Peking kerülné a világszínpadi konfliktusokat

Donald Trump nemcsak hazájában, de a Távol-Keleten is megosztó személyiségnek számít. Ezt tükrözték a megválasztását követő kínai reakciók is. Míg ugyanis kollégájával, Hszi Csin-pinggel (Xi Jinping) több szívélyes telefonbeszélgetést is folytatott, a pekingi központú pártsajtó már jóval kritikusabban fogadta a leendő amerikai elnököt. Bár megszólaló értelmiségiek üdvözölték a hírhedten Kína-ellenes Hillary Clinton felett aratott győzelmét, a Global Times pártlap már egyenesen pökhendi, egoista alaknak nevezte Trumpot. Leszögezték, ha beváltja a kampányában ígért protekcionista gazdaságpolitikát, annak a kínai piacokon gazdagodó amerikai cégek látják majd kárát. Az autógyártók és az IPhone-t forgalmazó Apple is visszaesésekre számíthat – helyezte kilátásba a lap.

Kezdeti bizonytalanság

Ugyanakkor Trump elsősorban üzletember és nem politikus, ezért a kínai közvélemény alapvetően bizalommal fogadja – mondta lapunk megkeresésére Hsziao Meng (Xiao Meng) Pekingben élő publicista. A nemzetközi kapcsolatokban publikáló Hsziao szerint a fenyegető hangok mögött elsősorban a Trump személyét övező kezdeti bizonytalanság érzése áll, a kapcsolatok hanyatlását előrevetítő véleményeknek azonban nincs valóságalapjuk. A napokban a The New York Times hírportál például a Trump kampányában ígért 45 százalékos vámtarifa bevezetését latolgatta. Az Egyesült Államokba áramló, éves szinten 500 milliárd dolláros kínai exporton nagy érvágás volna a most átlagosan 16 százalékos vám több mint kétszeresére emelése – a lapunknak nyilatkozó Meng azonban ezt is inkább hangzatos kampányüzenetnek tartja. Ilyen durva lépésnek elsősorban az amerikai fogyasztók látnák kárát, hiszen búcsút inthetnének az olcsó kínai termékeknek – mondta a publicista. Hozzátette, Peking egyelőre kivár. Az ázsiai hatalom igyekszik kerülni a konfliktusokat, s különösen nem szeretné, ha az Egyesült Államok kihívójaként tekintenének rá. Ezt támasztja alá a kommunista párt lapjában, az ortodox Zsenmin Zsipaóban tegnap megjelent publicisztika. Trump napokban tett bejelentésére reagál a lap, miszerint a megválasztott elnök első intézkedése a csendes-óceáni partnerség (TPP) felmondása lesz. Bár a Kínát megkerülő egyezmény Peking érdekeit sértette, bukásának hírét a pártlap közönyösen fogadta. Kínát nem érinti majd a TPP felmondása, továbbra is törekszik a gazdaság élénkítésére és a globális piacok fellendítésére – írták.

Pedig a bejelentést akár a kínaiak is rendelhették volna – reagált a hírre Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője. A sinológus szerint a lépés egyértelműen Kína törekvéseit szolgálja, hiszen Peking a TPP-vel párhuzamosan az ázsiai–csendes-óceáni szabadkereskedelmi térség megállapodás (FTAAP) építésén dolgozott. A TPP felmondásával a régió több állama így bizonyára a kínaiakhoz húz majd – tette hozzá Salát Gergely. A tanszékvezető szerint ezzel Kína térségi vezető pozíciója kétségbevonhatatlanná vált, s a kérdés inkább az, hogyan változnak az ország globális ambíciói.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »