Peking biztos az új Selyemút jövőjében

Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette hétfőn az Egy övezet, egy út elnevezésű pekingi nemzetközi fórum befejezésekor: minden oka megvan arra, hogy biztos legyen az új Selyemút létrehozására tett erőfeszítések sikerében. “A békéhez és a gazdagsághoz vezető út megépíthető, ha mindenki, aki érdekelt benne, közös erőfeszítéseket tesz, bár a megvalósítás még messze van” – mondta Hszi újságírók előtt. A kétnapos csúcstalálkozónak számos eredménye van – az elnök több mint 270-ről beszélt -, és szerinte általános az egyetértés a résztvevők között, akik közös záró közleményt adtak ki.

Az Egy övezet, egy út elnevezésű szabadkereskedelmi együttműködés nem ideológiai alapokra épül, és nyitott minden országra, kezdve Eurázsia országaival, célja a globalizáció egyensúlyba hozása, és segíteni a fenntartható, környezetkímélő fejlesztést, az emberek közötti közvetlen kapcsolatokat – tette hozzá.

Hatvannyolc ország, illetve nemzetközi szervezet írt alá különböző megállapodásokat Kínával az Egy övezet, egy út keretében.

“Egyetértünk abban, hogy együttműködésünk legfontosabb eleme a könnyű kapcsolódás lehetősége, össze kell kapcsolnunk minden szárazföldi és tengeri utat egymással, szélesíteni kell ezeket a csatornákat, újszerű megoldásokat kell kitalálni, csökkenteni a fenntartási költségeket.

Ezenkívül megállapodtunk abban, hogy kiépítünk egy stabil és fenntartható, ellenőrizhető kockázatokkal járó pénzügyi rendszert az Egy övezet, egy út nevű fejlesztés számára” – jelentette ki Hszi Csin-ping.

WTO-magból hajtana ki az új kereskedelmi világrendszer

A zárónyilatkozat szerint a fórumon – 30 ország képviseletében – részt vett vezetők támogatják egy szabályokra épülő, nyitott és többoldalú kereskedelmi rendszer kialakítását, amelynek a magja a már létező Kereskedelmi Világszervezet (WTO) lenne.

Egyúttal arra kérték a párizsi klímavédelmi megállapodás aláíróit, hogy teljes egészében hajtsák végre azt. Ezzel valószínűleg leginkább Donald Trump amerikai elnöknek üzentek, aki hírek szerint fontolgatja, hogy esetleg felmondja a megállapodást hazája részéről.

Kínának az volt a célja a csúcstalálkozón, hogy növelje nagyhatalmi státusát az Egyesült Államokkal szemben, amelynek elnöke azzal a jelmondattal nyerte meg tavaly a választást, hogy “Amerika az első”.

Az Egy övezet, egy út program következő csúcstalálkozója 2019-ben lesz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »