Pedagógusok engedetlenkednek délelőtt, az EMMI tárgyalna

Egy órás polgári elégedetlenséget hirdetett délelőttre a Tanítanék mozgalom. A szervezők azt kérik, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók álljanak ki az iskolájuk elé, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől. A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja.

Középen Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, mellette balra Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, jobbra Békés Gáspár diákolimpikon a Tanítanék Mozgalom által szervezett vonulásos pedagógusdemonstráció gyülekezőjén az Andrássy úton, Budapesten 2016. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra.

Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a civil közoktatási platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől.

Egy héttel korábban, a mozgalom március 15-i demonstrációján felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot “az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól”.

A közoktatás átalakításáról 12 pontban megfogalmazott kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése.

A civil közoktatási platform február 16-án alakult civil és szakmai szervezetek részvételével Budapesten. Az alakuló ülésen – a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztalra utalva – hangsúlyozták, a platform új kezdeményezés, nem alternatív kerekasztal.

A platform második ülése után, március 29-én, kedden bejelentették, hogy kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a 12 pontról, a tárgyalási szándék visszaigazolására kéthetes határidőt szabtak. Puskás Aurél szóvivő azt mondta, a pontokban foglaltakról még a következő tanév kezdete előtt dönteni kell. Hangsúlyozta, ha a kormány nem reagál a megkeresésükre, akkor készek –a szerdai polgári engedetlenség után – további nyomásgyakorló akciókat szervezni.

Emmi: eddig is, ezután is várják a szakmai szervezeteket

A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal, ahová továbbra is várják az “alternatív kerekasztal” képviselőit – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették, a most újabb követeléseket megfogalmazó és munkabeszüntetést hirdető szervezetek többször meghívást kaptak a köznevelési kerekasztalra, a meghívást azonban egyszer sem fogadták el, ahogy a kerekasztal munkájában részt vevő más szakmai szervezetek létjogosultságát sem.

“A párbeszéd és a közös munka helyett inkább a szerdaihoz hasonló politikai akciókat szerveztek és törvénytelenségre buzdítják a tanárokat” – fogalmazott a minisztérium.

Emlékeztettek arra, hogy a köznevelési kerekasztalon már számos eredményt értek el: csökken a pedagógusok és a gyermekek terhe, jelenlegi formájában megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), nő az iskolaigazgatók mozgástere, javul a finanszírozás.

Egyben hangsúlyozták, hogy a kormány többször kinyilvánította a közneveléssel kapcsolatos alapelveit, vagyis hogy nem kívánnak visszatérni a baloldal rossz iskolarendszeréhez, szükség van az állami fenntartásra, folytatják a pedagógusbér-emelést, biztosítják az ingyenes gyermekétkeztetést és az ingyenes tankönyvellátást, mert “nem fogjuk hagyni, hogy bárki nyerészkedjen a gyermekeken, a tankönyveken”.

MTI / hirado.hu

The post Pedagógusok engedetlenkednek délelőtt, az EMMI tárgyalna appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »