Pécsen is megjelent a zikavírust terjesztő szúnyog

Pécsen is megjelent a zikavírust terjesztő szúnyog

Tömegesen jelent meg Pécs környékén a koreai szúnyog, ami a zikavírust vagy az agyvelő-gyulladásos betegséget is terjesztheti – egyes városrészeken 10 befogott szúnyog közül 8 ehhez a fajhoz tartozik.

A Pécsi Tudományegyetemen külön kutatócsoport vizsgálja, mennyire lehet veszélyes a rovar elterjedése. Magyarországi megjelenésük a klímaváltozással is összefügghet.

„Nem kell pánikba esni. Tehát van egy szúnyog, de ez egy igen hosszú, soktényezős folyamat, hogy ebből megbetegedések is legyenek. De azért azt is tudni kell, hogy mindennek az alapja az, hogy a szúnyog ott van. Tehát az első lépés megvan, a szúnyog megtelepszik, az már bajt jelent” – magyarázta a Hír TV-nek Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport kutatója.

Belgium volt az első európai ország, ahol a koreai szúnyog felbukkant. Magyarországon tavaly jelent meg a vérszívó, majd túlélte a szokásosnál hidegebb telet.

A rovar kedveli az emberi környezetet, a lárvák a lakóházak közelében található állóvizekben érzik jól magukat, a kifejlett példányok pedig kifejezetten szeretik az embervért.

„A ház körül felgyűlő kis vizek, virágcserepekben felgyűlő vízgyűjtő edényeknek a felszámolásával meg lehet akadályozni a szúnyogok petézését, illetve a peték kikelését. Illetve ha ilyen vízgyűjtő edényeket mégis szeretnének tartani ház körül, akkor egyszerűen szúnyoghálóval azt letakarva szintén megakadályozhatjuk a petéknek a kikelését” – hívta fel a figyelmet Kurucz Kornélia, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport kutatója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »