Patthelyzet alakult ki a hegyeshalmi határátkelőnél

Patthelyzet alakult ki a magyar-osztrák határon a hegyeshalmi határátkelőnél, ahol a délután órákban a magyar oldalon migránsok tűntek fel, és állításuk szerint Ausztriába akarnak menni, de az osztrák rendőrök megállították őket – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője a műsorban elmondta, vasárnap az osztrák hatóságok 58 ember visszairányítását jelezték a győri rendőröknek, akik a helyszínre mentek, és a osztrák hatóság jelenlévő munkatársai arról tájékoztatták őket, hogy ezek emberek nem a hegyeshalmi határátkelőhelyen próbáltak meg átjutni Ausztria területére. Ez azért lényeges, mert ebben az esetben visszairányításról van szó, és ezt a schengeni határ-ellenőrzési kódex alapján csak azon a határátkelőhelyen hajthatnák végre az osztrákok Magyarország irányába, amelyen ezek az emberek – beutazási feltételek hiányában – megpróbáltak bejutni Ausztriába – magyarázta.

Balázs László közölte, az osztrák hatóságok azonban a nemzeti jogukra hivatkoznak, amely lényegesen túlterjeszkedik a schengeni határ-ellenőrzési kódexen, hiszen azt mondják, hogy az ő szabályozásuk szerint a határátkelőhelytől számított tíz kilométer sugarú körben elfogott embereket visszairányíthatják Magyarországra.

Hírdetés

Ebben az esetben az az eljárás, hogy a Magyarország és Ausztria között fennálló visszafogadási egyezmény alapján kellene felajánlani ezeket a személyeket, éppen azért, hogy meglegyenek a jogi garanciák az átvételre – mutatott rá Balázs László.

Mint elmondta, ebben az esetben meg kell keresniük az osztrák hatóságoknak a magyar hatóságokat, az egyezmény alapján fel kell ajánlaniuk ezeket az embereket, meg kell nevezni azokat a bizonyítékokat, amely alapján megállapítható, hogy valóban Magyarországról érkeztek Ausztriába. A magyar hatóságok ellenőrzik ezeket az embereket az adatbázisokban, és ez alapján mérlegelik, hogy fennáll-e a visszafogadás, vagy pedig nem.

Balázs László közölte: ez jelen esetben nem történt meg, és éppen ezért Ausztria jogellenes magatartást tanúsít, nem felel meg sem a schengeni határellenőrzési kódex szabályozásának, sem az Ausztria és Magyarország között fennálló határ- és visszafogadási egyezménynek sem.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »