Patás állat alá zenél Űrlénykirály

Patás állat alá zenél Űrlénykirály

Minden, ami a Gyíkból kimarad: ez az Űrlénykirály. Most épp egy videóval leszünk gazdagabbak. Exkluzív premier.

Űrlénykirály már csak a neve miatt is ízes, jó kis mondóka lehetne belőle. Amúgy meg egy egyszemélyes kommandó, ahol a halálosztó szerepét a kaliforniai kormányzói széket is megjárt Mr. Olimpia helyett Balogh Borsa alakítja.

A gitárosról érdemes tudni, hogy, amúgy civilben a tavaszi Titánok az EFOTT-on koncertturnénkon is fellépő Gyík zenekarban ontja az akkordokat, az Űrlénykirály amolyan hobbi. A szólóelképzelés pedig nem is olyan rossz, némi bítboksz, sok, hosszan ívelő gitártémák, duma meg nincsen. Tiszta filmzenés hangulat. Nem utazós, inkább városszéli kurta kocsmás.

Borsa most elhozta nekünk legújabb dalát. A Pansy the Horse igazi név kötelez dolog. S hogy miért? Az nagyjából a videó elindítása után pár másodpercen belül ki is derül. A számhoz forgattak egy hangulatvideót is, amiben talán a megbolonduló nagybőgős alá pötyögő kirakat kamuzenész lánycsoport hoz filmakadémiai alakítást.

Mindenképp érdemes hát beizzítani a cuccot. A hajtás után pedig meg is kínzom a szerzőt egy harapófogóval. Nemcsak fülelni, hanem olvasni is érdemes tehát!

– Az Űrlénykirály a saját egyszemélyes zenei formációd a Gyík zenekar mellett. Hogyan tudod összeegyeztetni a két dolgot? Mondhatjuk, hogy itt éled ki azt, ami a Gyíkba nem fér bele?
– Magam sem tudtam volna ennél szebben megfogalmazni! Pontosan ez hívta életre az Űrlénykirályt. Egy idő után már túl sok olyan zenei ötletem halmozódott fel, ami nem volt beilleszthető a Gyíkba, kidobni pedig nem akartam őket.

– Nem ez az első kliped már ebben a formátumban, forgattatok már kabalababával is történetmesélős cuccot. A mostaninak honnan jött a vizuális elképzelése? Hogyan állt össze, s mennyit bíbelődtetek vele?
– A klip Gömöri Géza barátom keze munkája. Igazából ez nem is egy klasszikus értelemben vett klip, hiszen nem történt forgatás. Annyit mondtam neki, hogy ha van ideje és kedve készíteni valami kis vizuált az egyik számomhoz, az nagyon király lenne, mert ő egy menő vágó. Ezért is adtam neki teljesen szabad kezet az egészhez, és mint utólag kiderült, ez igen jó ötlet volt. És még egy fontos dolog. Az apukája a gyermekorvosom volt.

– Az egész űrlényes dolognak, így ennek az új dalnak is kicsit ilyen elvágyódós, road movie hangulata van. Ez mennyire tudatos?

– Nem mondanám tudatosnak, ilyen zenék jönnek ki belőlem. Ha elemeznem kellene saját magamat, talán tényleg van egy adag keserédesség a zenéimben, de nekem ez tetszik, mit csináljak. A klippel szerintem Géza is tökéletesen eltalálta a hangulatot, mondhatni elkapta a sodrást.

– Ha pedig a tónusoknál időzünk picit, kísérleteztél azzal, hogy ráállj a filmzene – akár dokumentumfilmet aláfestő hanganyag – készítésére? Várható, hogy hopp, az Űrlénykirály berobban a magyar filmes világ zeneszekciójába?
– Őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan működik ez a világ, kinél kell jelentkezni. Ha történne ilyen megkeresés, nem hiszem, hogy nemet mondanék. Úgy tippelem, menne a dolog.

– Noha manapság újra fellendülőben az egy szál gitáros, dalszerzős, akár bítboksszal megfűszerezett előadásmód, az underground mélyéről azonban Magyarországon igazán nehéz még levegőért is felúszni a felszínre. Hogy látod, milyenek a lehetőségei egy ilyen zenésznek, akár magadra is szabva a dolgot, hogy egy klasszikust idézve legalább nullszaldóra kijöjjön a dolog?
– Az az igazság, engem eléggé idegesítenek a folyton siránkozós zenészek. Nyilván, én is látom, hogy külföldön sok szempontból jobbak a lehetőségek, de senki nem kényszerít senkit, hogy zenével foglalkozzon. Ha nincs kedved, ne csináld! Emellett egyébként úgy gondolom, hogyha kitartó vagy és nem is csinálsz rossz dolgot, annak előbb-utóbb megjön az eredménye. Vagy nem, de legalább olyan dologgal töltöd az időt, amit szeretsz csinálni!

További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »