Pászkányt kihallgatta a DIICOT

Pászkány Árpád üzletembert csütürtök reggel kihallgatta a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség. (DIICOT). Pászkány a kihallgatás előtt azt nyilatkozta, hogy nem tidja, hogy mivel gyanúsítják. Az Agerpres hírügynökség vádhatósági forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a DIICOT délután négy órakor Iuliu Mureşant, a CFR 1907 klub elnökét is ki fogja hallgatni az ügyben.

A nyomozó hatóság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy a klub vezetőségéhez tartozó személyek 2008 és 2013 között közel 8,5 millió eurót (2,6 milliárd forint) tulajdonítottak el a klub vagyonából.

Az ügyészek szerint a pénz kivonása Cipruson és a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégeken keresztül történt. Ezek a cégek tanácsadói, illetve közvetítői szerződéseken keresztül tényleges szolgáltatások végzése nélkül jutottak jelentős pénzösszegekhez.

A bűnügyi vizsgálat két nappal az után kezdődött, hogy a CFR labdarúgócsapata megnyerte a román kupát.

A román Liga 1-ben játszó klubnál 2014 eleje óta jelentkeztek anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád kolozsvári magyar üzletember átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott. A klub hivatalos nevébe ezután került bele az 1907-es évszám, mely arra utalt, hogy a CFR az 1907-ben alakult Kolozsvári Vasutas utódjának tekinti magát. A csapat 2004-től szerepelt a Liga 1-ben, és 2008 után három alkalommal nyerte meg a román bajnokságot, négyszer pedig a román kupát. Legfényesebb európai sikerét 2012 decemberében érte el, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében a Manchester United otthonában sikerült győznie. (agerpres, mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »