Parti őrség megszervezését kéri a Frontex

A Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerve szerdán arra szólította fel a tagállamokat, hogy biztosítsanak rendőröket és tengerészeket egy európai parti őrséghez. Az újonnan felálló egységeket jövő év elején vetnék be az Európába tartó migránshullám kezelésére – közölte az AFP francia hírügynökséggel Ewa Moncure, a Frontex egyik szóvivője.

Moncure elmondta, hogy a felhívás a parti őrökkel rendelkező országoknak, valamint azoknak is szól, amelyeket nem határol tenger. Utóbbiak közé Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Csehország tartozik. A tagállamoknak december 15-ig kell válaszolniuk a Frontex kérésére. 

A parti őrséget 2017 elejétől három – Finnország, Franciaország és Románia által biztosított – járőrhajón vetik be. Ezeket oda vezénylik majd, ahol éppen a helyzet megköveteli – közölte a szóvivő.

A Frontex jelenleg olyan hajókat használ, amelyeket a tagállamok a saját legénységükkel bocsátanak az ügynökség rendelkezésére. A Földközi-tengeren bajba jutott emberek kimentésére jelenleg nagyjából 15 hajója van a határvédelmi szervnek. Ezek az égei-tengeri görög szigetek közelében állomásoznak, és körülbelül tucatnyi az olasz partoknál.

A nemzetközi legénység megszervezése „konkrét lépést jelent” a Frontex közös európai határ- és parti őrséggé történő átalakulása terén – jelentette ki Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője.

„Ezzel a megoldással hatékonyabbak lehetünk”, mivel lehetővé válik a tagállamoknak, hogy egy hosszabb időszakra biztosítsanak hajót úgy, hogy közben nem kell nagy számban nélkülözniük saját embereiket – magyarázta Leggeri.

A Frontex az elsődleges feladatain, vagyis a határvédelmen és az életmentésen túl figyelmezteti a tagállamok hatóságait többek között a gyanús tevékenységekre, a környezetszennyezésre, a cigarettakereskedelemre és az illegális halászatra is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »