Parsnak ennyit engedett sérülése: hetedik hely a vége

Parsnak ennyit engedett sérülése: hetedik hely a vége

Pars Krisztián hetedik helyen végzett a magyar idő szerint szombat hajnalban rendezett férfi kalapácsvetés döntőjében. Sérülése nem engedte, hogy beleszóljon a Nazarov-Tyihon aranycsatába.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAM, KATTINTSON!

Pars Krisztián teljesen reális elvárásokat támasztott maga felé a férfi kalapácsvetés döntője előtt. „Már két-három hete ebben a 75 méteres formában vagyok, de még mielőtt hiú reményeket táplálna bárki, nem az az önmagam vagyok, aki voltam másfél-két éve. Döntő lesz majd a fináléban, hogy a lábam mennyire tud gyorsan forogni. Eddig mindig volt olyan, hogy azt tudtam mondani, reális esélyem van erre vagy arra, most nem tudom” – mondta portálunknak a szerdai selejtezőt követően, ami azért is nagy szó, mert amúgy idei legjobbjával, 75, 49-cel negyedik helyen került be a fináléba.

A doppinggal többször is megbukó Ivan Tyihon, akiről Pars a döntő előtt azt mondta, ő tette a legtöbb rosszat ennek a sportágnak, igen erősen, 76,13-al kezdett. Pars 74,77-es első kísérlete nem tűnt rossznak, ezzel sokáig harmadik helyen állt. Az élen gyorsan változott a helyzet, a tádzsik Nazarov ugyanis átvette a vezetést, de legfeljebb 2 percre, Tyihon második dobásakor ugyanis 77, 43 méterig szállt.

A szombathelyi dobó a második körben kicsit javított, de a 75,15 még mindig nem érte el selejtezős szintjét. Ahogy jött ki a dobókörből, látszott is rajta, hogy nem volt túl elégedett. Érdekes, de a selejtezőből a legnagyobb dobással döntőbe jutó, vb- és Eb-bronzérmes Nowicki az első körben érvénytelen kísérlettel jelentkezett, majd a hetedik helyet érő messzeségbe dobta a kalapácsot. A harmadik kör után így állt a sorrend: 1. Tyihon 2. Nazarov 3. Del Real. Pars továbbra is tartotta az ötödik helyet.

Aztán a tádzsikok sztárja kidobta a kalapácsot a stadionból: 78, 05-tel ugrott az élre. Előzetesen maga Pars azt mondta, saját magát 77-78 méteres dobásra alkalmasnak tartja szombat hajnalban, így reménykedtünk, de negyedik kísérletével először rontott. Ráadásul, a szlovák Lomnicky beelőzött 75, 97-tel, így a magyar nehézatléta a hatodik helyre csúszott vissza, és úgy tűnt, lecövekelt 75 méter körül. A legdühítőbb az lehetett számára, hogy egészségesen jó eséllyel elverhette volna a mezőnyt. Hogy mást ne mondjunk, Londonban 80,59-cel lett olimpiai bajnok. Persze a riói egy lassabb dobókör volt.

Nazarov és Tyihon komoly kis különmeccset vívott a végén: Tyihon ötödikre mindössze 22 centire maradt el a tádzsiktól. Nazarov 78,68-ával viszont magához húzta az aranyérem akasztóját. Nowicki a végére tartogatta a legjobb forgást, a 77,73 bronzérmet jelentett. Pars utolsó kísérlete hálót ért, így számára maradt a hetedik hely, ami figyelembe véve az előzményeket, egyáltalán nem lebecsülendő eredmény.

Végeredmény:
1. Dilshod Nazarov 78,68

2. Ivan Tyihon 77,79
3. Wojcek Nowicki 77,73

7. Pars Krisztián 75,28


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »