Pars döntős, a nagy ellenfél Fajdek kiesett

Pars döntős, a nagy ellenfél Fajdek kiesett

Nagy reményekkel vártuk a férfi kalapácsvetés selejtezőjét a riói olimpián, titokban bíztunk abban, hogy a címvédő Pars Krisztián az év eddigi felében mutatott gyengébb formáját feledtetve megint egy kiugró eredménnyel örvendeztet meg mindenkit. Nos, eddig minden rendben van, Pars ugyanis a negyedik legnagyobb dobással bejutott a szombat hajnali fináléba, ahol nem lesz ott legnagyobb riválisa, a lengyel világbajnok Pawel Fajdek.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAM!

Amikor Pars Krisztián júliusban alig tudta túldobni a 70 métert a Gyulai Memorialon, bizony nagyon aggódtunk azért, hogy London olimpiai bajnoka tán el sem indul a különböző sérülései miatt a riói olimpián. Aztán a szombathelyi dobó összeszorította a fogát, az országos bajnokságon már a 73 métert is túldobta, majd kijelentette, ha nem jön közbe újabb gond, akkor képesnek érzi magát arra is, hogy 76-78 métert dobjon Rióban, amivel akár a dobogóra is odaérhet.

Nos, ma a férfi kalapácsvetés selejtezőjében egy teljesen más Pars Krisztiánt láthattunk viszont. Elsőre dobott egy biztonságit (73.54), majd másodikra minden stimmelt, így a kalapács 75,49-nél esett le, ami idei legjobb eredménye. Harmadszorra már nem is kellett a dobókörbe mennie, mert az eredménye alapján a negyedik helyen jutott be a kalapácsvetés szombat hajnali fináléjába, amit szombat éjjel 2.05 órától rendeznek majd az Olimpiai Stadionban.

Pars Krisztián a második sorozatban 75,49-re repítette a kalapácsot Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

– Ebben az évben egy versenyre készültünk, ez az olimpia. A selejtezőben a 75 méter körüli szintet akartam hozni, hogy be tudjak kerülni a döntőbe, hogy mi lesz ezután, fogalmam sincsen. Ma az volt a legfontosabb cél a döntőbe jutás mellett, hogy megismerjem a dobókört, kitapasztaljam, milyen ebben a lassabb körben versenyezni. Már két-három hete ebben a 75 méteres formában vagyok, de még mielőtt hiú reményeket táplálna bárki, nem az az önmagam vagyok, aki voltam másfél-két éve. Döntő lesz majd a fináléban, hogy a lábam mennyire tud gyorsan forogni. Eddig mindig volt olyan, hogy azt tudtam mondani, reális esélyem van erre vagy arra, most nem tudom – jelentette ki az MNO-nak Pars Krisztián.

Pars Krisztián nem akar jósolgatni a szombati döntővel kapcsolatban Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A selejtező szint ezúttal 76,50 volt, amit mindössze ketten – a vb-bronzérmes lengyel Wojciech Nowicki és a doppingeltiltásából visszatért fehérorosz Ivan Tyihon – dobták túl. Ám nem ez, hanem az jelentette a selejtezők igazi szenzációját, hogy a riói olimpia toronymagas esélyese, a lengyel világbajnok Pawel Fajdek mindössze 72 méterig jutott, s kiesett, annak ellenére, hogy az idei világranglistát 81,87 méterrel vezeti, és az idei tíz legnagyobb dobás az övé.

– Fajdek kiesését nem kommentálom, viszont Tyihon visszatérésével kapcsolatban nem hallgathatom el, hogy ő tett a legtöbb rosszat a kalapácsvetésnek – tette hozzá Pars Krisztián.

Ezek után a döntőre mi sem bocsátkoznánk jóslatokba, de a remény lángja egyre erősebben pislákol…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »