Parlamenti választásokat tartanak Szíriában

Szíriában megkezdődtek szerdán a parlamenti választások a központi kormány által ellenőrzött országrészeken, a vitatott érvényű voksoláson 250 képviselő kap mandátumot.

Az emberek röviddel azután már az urnák előtt álltak, hogy azokat helyi idő szerint reggel 7 órakor megnyitották. Körülbelül 3500, a kormány által jóváhagyott jelölt küzd a helyekért, miután több mint 7000 jelölést elutasítottak. Kora délutáni jelentések szerint a voksolás gyenge részvétellel indult, később azonban valamivel többen járultak az urnákhoz.

Az ország keleti felének nagy részét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, az északi, Törökországgal közös határ menti tartományokat pedig jórészt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó an-Nuszra Front és a Nyugat által mérsékeltnek tartott felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Az északnyugati Idlíb és az északi Rakka tartományok teljesen kiesnek a mostani szavazásból, de nincs jelen a központi hatalom a déli Daraa és a keleti Dér-ez-Zór kormányzóságok jelentős részein sem. Külön szavazóközpontokat hoztak létre azok számára, akik ezekről az országrészekről a rezsim uralta területekre menekültek.

Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalma mindössze az ország egyharmadára terjed ki, ahol viszont a legtöbben élnek azok közül, akik még nem menekültek el Szíriából. A háború előtt még körülbelül 22 millió lakosnak otthont adó országból az ENSZ adatai szerint mintegy 4,8 millió ember menekült el.

Tíz millióan jogosultak

A BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű szolgáltatása szerint mintegy 10 millió szíriai jogosult a választásra. Idén először szavazhattak a hadsereg tagjai, és most először voksolt maga Aszad is, aki az állami tévé felvételein feleségével az oldalán, mosolyogva látható az urna előtt. A terroristák le tudták rombolni az ország infrastruktúrájának nagy részét, de Szíria társadalmi szerkezetét, és nemzeti identitását nem tudták megingatni – jelentette ki.

Az ellenzék bojkottálja a voksolást. Megfigyelők szerint a várható kimenetelű választások lényege, hogy kidomborítsák az elnök támogatottságát, mintegy meghiúsítva ezzel az ellenzék első számú célját: egy Szíriát Aszad nélkül. A Szíriában működő elnöki kormányzati rendszerben a parlament hatásköre korlátozott.

Damaszkusz szerint a választások alkotmányosak, és semmi közük az eközben Genfben folytatott béketárgyalásokhoz. Ellenzéki és nyugati vezetők ezzel szemben törvénytelennek minősítették a voksolást, amely tovább nehezíti az eleve feszült légkörben zajló, éppen szerdán folytatódó tárgyalásokat.

„Színjáték”

A francia külügyi szóvivő kijelentette: „Franciaország elítéli ezt a színjátékot, … amelyet választási kampányok nélkül, az elnyomó rezsim felügyelete mellett, nemzetközi megfigyelők nélkül tartanak.”

Aszad február 22-én tett váratlan bejelentést a választások megtartásáról, néhány nappal azelőtt, hogy Moszkva és Washington nagy nehezen életbe léptette az öt éve tomboló polgárháború első tartós, de törékeny tűzszünetét. Az iszlám szélsőségesekre nem vonatkozik a fegyvernyugvás, s az orosz és iráni katonai támogatás miatt új erőre kapott kormányerők országszerte folytatják előrenyomulásukat.

A 15 választási körzetben zajló voksolástól a BBC által megkérdezett emberek biztonságuk védelmét és az élelmiszerellátás biztosítását remélik. A háború borzalmai mellett az emberek az „őrült magasságokba szökött árakról” és az élelmiszerhiányról panaszkodtak. A megfékezhetetlen inflációval kapcsolatban szakértők arra emlékeztetnek, hogy a szíriai font dollárhoz mért értéke jelenleg 500 fölött jár a vérengzés előtti 47-hez képest.

Az utolsó választásokat is már a háború alatt tartották 2012 májusában. Az volt az első alkalom, hogy nem csak Aszad pártját, a Baaszt engedték indulni. Ennek ellenére a legtöbb képviselő a Baaszból került ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »