Parlamenti választások: pénteken dönt a néppárt

Parlamenti választások: pénteken dönt a néppárt

Pénteken dönt a közelgő parlamenti választásokon való indulásról az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – jelentette be keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt, az alakulat országos elnöke. Értesüléseink szerint az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy az EMNP független jelöltekkel vesz részt a megmérettetésen, erről azonban a néppárt országos választmányának kell döntést hoznia.  

nepp5543_b

Szilágyi (képünkön középen) egyébként kedden emlékeztetett: még a nyáron levelet írt Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, melyben az erdélyi magyar politikai alakulatok együttműködéséről szóló tárgyalások megkezdését javasolta, a szövetség vezetője azonban válaszra sem méltatta. „Bár véleményem szerint az ilyen jellegű levelekre illik válaszolni, az RMDSZ elnökének döntését tudomásul vettem” – jegyezte meg a néppárt elnöke.

A vasárnapi kvótareferendum kapcsán Szilágyi Zsolt kijelentette: míg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a néppárt kivette a részét a népszavazást megelőző kampányból és a regisztrációs munkából, a legnagyobb mozgósító erővel rendelkező RMDSZ „cserben hagyta a kvótanépszavazást és az erdélyi magyarokat”. Az EMNP elnöke szerint zavart és közönyt váltott ki az emberekből, hogy az RMDSZ vezetői nem nyilatkoztak egyértelműen és a kellő időben a kvótanépszavazásról.

„A néppárt vezetőiként már a múlt héten felhívtuk a figyelmet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt demobilizáló plakátjainak erdélyi jelenlétére, melyek nagy valószínűséggel az RMDSZ segédletével kerültek kihelyezésre. Az is jól látszik, hogy a szövetség részéről nem volt politikai akarat arra, hogy a kvótanépszavazással kapcsolatban határozott álláspontot fogalmazzanak meg, s Kelemen Hunor csak azután nyilatkozott egyértelműen, hogy a néppárt erre felhívta a nyilvánosság figyelmét” – mondta Szilágyi Zsolt, aki hozzátette: úgy tűnik, amikor az RMDSZ-nek nincs közvetlen politikai haszna a választók mozgósításából, akkor nem hajlandóak kivenni részüket a munkából.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »