Parlamenti választások Grúziában

Megkezdődtek Grúziában a parlamenti választások, amelyeken szoros verseny ígérkezik a két nagy párt, a Grúz Álom és az Egyesült Nemzeti Mozgalom között.

Három és fél millió választó dönthet a kicsiny, de stratégiailag fontos helyen fekvő kaukázusi ország jövőjéről. Több mint 3600 szavazókörzetben adhatják le szavazataikat. A képviselőház 150 tagját választják meg négy évre: 77-et pártlistán és 73-at egyéni körzetekben.

Az urnákat közép-európai idő szerint hat órakor zárják. Az érvényességhez kötött alsó részvételi határ nincs.

A közvélemény-kutatási adatok fej-fej melletti küzdelmet jósolnak a Grúz Álom és az Egyesült Nemzeti Mozgalom között. A két politikai tömörülés között nincs különbség a grúz politika alapvető céljában, azaz az európai uniós és a NATO-tagság elnyerésében.

A Grúz Álom valamikor tarka pártszövetség volt – baloldalinak is mondták -, amelyet egy Oroszországban meggazdagodott milliárdos, Bidzina Ivanisvili kovácsolt össze. A szövetség azóta szétesett, a Grúz Álom pártként indul a szombati megméretésen, míg az egykori szövetségesek amiatt aggódnak, hogy képesek lesznek-e átlépni az ötszázalékos bejutás küszöböt Ivanisvili anyagi támogatása nélkül.

A legutóbbi, 2012-es választásokat a Grúz Álom nyerte, ez volt az első békés hatalomváltás az 1991-ben kihirdetett függetlenség óta. Bidzina Ivanisvili egy évig miniszterelnök is volt, visszavonult, ám sokak szerint a háttérből ma is ő irányítja a kormányt.

Az Egyesült Nemzeti Mozgalom Miheil Szaakasvili volt államfő, a 2003-as “rózsás forradalom” meghatározó alakjának a politikai képződménye. Szaakasvili megosztó személyiség, nevet a korrupció elleni harccal szerzett magának, de politizálása autoriter vonásokat is hordozott, az országot pedig 2008-ban – a szakadár Abházia és Dél-Oszétia miatt – belevitte az Oroszországgal vívott, kudarccal végződött ötnapos háborúba. Elfogatóparancs van ellene érvényben, gyakorlatilag száműzetésben él, ám nem rosszul: időközben Petro Porosenko ukrán elnök szolgálatába szegődött, és az odesszai területen a kormányzó posztját is betölti.

Giorgi Kvirikasvili kormányfő pénteki interjújában azt mondta, hogy a mögötte álló Grúz Álom kitart Nyugat-barát politikája mellett. A választás így valójában a külpolitikai irány megválasztásáról szól – írta a dpa német hírügynökség.

Az európai uniós tagállamok szerdán közölték, hogy készek feloldani a vízumkötelezettséget Grúzia esetében. A szakadár Abháziával és Dél-Oszétiával fennálló, megoldatlan konfliktus miatt mindazonáltal jelenleg elképzelhetetlen Grúzia csatlakozása az Európai Unióhoz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »