Parlamenti csata: mindenki meg akarja védeni az embereket

Parlamenti csata: mindenki meg akarja védeni az embereket

Már 145 videót átnéztek a nyomozók a Teréz körúti robbantás után, hamarosan jön a fotó az elkövetőről. Természetesen a hétvégi robbantás mindent vitt hétfőn napirend előtt a Tisztelt Házban, a népszavazásról meglepően kevés szó esett.

A plenáris ülés napirend előtti eseményei percről percre ITT.

A hétvégi Teréz körúti robbantás utáni első parlamenti ülésnapra került sor hétfőn a Tisztelt Házban. A felszólalásokban két közös gondolat volt: mielőbbi felépülést kívántak a megsérült egyenruhásoknak, a nyomozóhatóságoknak pedig eredményes munkát.

Már az első felszólalás, Kósa Lajosé (Fidesz) után kiderült, hol tartunk és mennyit tudunk hivatalosan: a beszédére adott államtitkári válaszban Kontrát Károly államtitkár közölte, csaknem másfél száz kamerafelvételt elemeztek ki a nyomozók, tanúkutatást is végeznek, valamint kiterjesztett helyszíni és szakértői szemlét – valamennyi szolgálat bevonásával –, és még hétfő délután nyilvánosságra hozzák azt a felvételt, amelyen az elkövető látható a nagykörúti térfigyelő képén. Kósával egyetértett abban, hogy a magyar emberek biztonságát érte támadás a hétvégén.

ElőzményekRobbantás volt a hétvégén a Teréz körúton – helyszíni MNO-riport, bizottsági ülés.

Szél Bernadett (LMP) felszólalásában a várt körök után arról beszélt, hogy a kormány a lobbierő mellé állt a munkavállalók helyett, szerinte stratégiai partnereknek a pékeknek és a kkv-knak kéne lenniük. Nyomatékosította, 2011 óta erősödött fel a kivándorlás Magyarországról, erre pedig nem lehet válaszul elfogadni EU-n kívüli országokból munkavállalók betelepítését – e helyütt a letelepedési kötvényre célzott.

A kormány részéről Cseresnyés Péter államtitkár elismételte a sarokszámokat: 2010 óta 660 ezer embert sikerült bevonni a munka világába, és már 250 ezer alatti a munkanélküliek száma, üres munkahelyeket pedig csak akkor töltenek fel unión kívüli állampolgárokkal, ha azokra a munkákra nincs magyar vagy uniós munkavállaló.

Szászfalvi László (KDNP) arra figyelmeztetett, hogy az EU bürokratái arra készülnek, hogy egy felső határ nélküli betelepítést készítsenek elő, a baloldal pedig tudomást sem vesz arról, hogy egyes településeken egyetlen éjszaka alatt 10 ezer, havi szinten 150 ezer bevándorló vonult át Magyarországon. Úgy látja, a vasárnapi népszavazás kérdése az, hogy beletörődünk-e hazánk gyengítésébe.

Dömötör Csaba államtitkár válaszul azt mondta, a települések fogják viselni a betelepítések legnagyobb terheit, ezért szembe kell nézniük az előttük álló nehézségekkel, illetve mindenkit arra buzdít, hogy vasárnap sétáljon el a szavazófülkéig.

Tóth Bertalan (MSZP) a hétvégi merénylettel kapcsolatban arra kérdezett rá, hogy hol van ilyenkor a belügyminiszter és a miniszterelnök, akik a saját mondanivalójuk hangoztatásakor olyan szívesen jelennek meg. Az ellenzéki párt frakcióvezetője arra figyelmeztet, hogy gondoljuk át, mi történhet meg egy átlagemberrel, ha a rendőrség emberei is ilyen védtelenek. A népszavazásra rátérve megismételte pártja hivatalos álláspontját, hogy a kérdés értelmetlen, ezért mindenkinek otthon kell maradnia, a kampány különben is gyűlölet- és félelemkeltő.

Dömötör Csaba válaszában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szocialisták pártügyként kezelik a robbantást és a népszavazást.

Volner János Jobbik-frakcióvezető volt az utolsó szónok, ő amiatt emelt szót, hogy a Fidesz-média semmilyen eszközt nem sajnál arra, hogy politikusokat ellehetetlenítsen, saját példájára utalva elpanaszolta, öt alkalommal szerepelt Orbán Viktor kormánybiztosának, Andy Vajnának a tévéjében, egy alkalommal egy párkapcsolati szakember is elemezte a magánéletét anélkül, hogy Volnert személyesen ismerné. Szerinte a Fidesz megrendelésére folynak a megfigyelések.

Dömötör Csabának erre is volt válasza: a jobbikos média ténykedését és tartalmát elemezte, az elhangzott vádakra nem reagált, mindössze annyit: minden politikust megillet a magánélet védelme.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »