Parkoló miatt nem lesz szuperkórház?

Nem akadályozza a fővárosi kórházfejlesztéseket az Etele térre tervezett ideiglenes olimpiai sportcsarnok, a dél-budai centrumkórház ugyanis egyébként sem feltétlenül épülhetne azon a területen, ahová a sportlétesítményt terveznék – tudta meg lapunk. A kormánypárti Magyar Idők számolt be arról, hogy egyes tervek szerint nem szuperkórház, hanem sportcsarnok épülhet majd Kelenföldön az Etele téren, a területért legalábbis komoly verseny folyik. Arra a néhány még üres dél-budai ingatlanra ugyanis, amelyek a tervezett kórháznak is megfelelő helyszínt biztosíthatnának, új sportlétesítményt terveznek. A Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésén elfogadott, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslat szerint önálló sportlétesítményként szerepel egy röplabdacsarnok a Kelenföldi pályaudvar közelében.

Alaposabban megvizsgálva a terveket kiderül: az ideiglenes röplabdacsarnok a BKV Zrt. egyik területén kapna helyet, ahol tavaly decemberben nyílt meg egy P+R parkoló. A Gyergyótölgyes utca és a Somogyi út sarkán – a korábbi ideiglenes parkoló helyén – épült modern, beléptetőrendszerrel ellátott és kamerával megfigyelt, 247 férőhelyes P+R parkolót a mozgáskorlátozottak és a családosok is akadálymentesen használhatják. Ezen a területen azért is volna problémás a dél-budai centrumkórház megépítése, mert az új parkoló kialakítására EU-s forrásokat használtak fel, nem kevesebb mint 680 millió forintot, melynek jelentős részét vissza kellene fizetni, ha a területet más célokra akarnák használni.

Megtudtuk, több terület is kiesik abból a körből, ahol felépülhetne a centrumkórház, a BKK ugyanis további parkolókat tervez a környékre. Az M4-es metró kelenföldi végállomásánál négy helyszínen összesen 1500 férőhelyes P+R parkoló létesül: kettő az őrmezői, kettő az Etele téri oldalon – olvasható a BKK honlapján. Három parkoló már elkészült, a negyedik – a MÁV használaton kívüli vágányainak helyén, mintegy 500 férőhellyel – építési munkáira kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van. A cél az, hogy az utolsó parkoló építése is befejeződjön 2016 végéig.

Vagyis hiába bontanák le idővel az ideiglenes sportcsarnokot, a kórház felépítésére alkalmas terület a BKK-parkolók miatt jelentősen szűkül. Ráadásul a Portfólió.hu tegnap arról számolt be: hivatalosan is bejelentették, hogy egy hétszintesre tervezett bevásárlóközpont épül Újbudán, amelynek alapterülete várhatóan 53 ezer négyzetméter lesz. A 444.hu információi szerint a pláza az Etele téren épül majd meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »