Paralimpia: nem törődnek bele a kizárásba az oroszok

Az Orosz Paralimpiai Bizottság (RPC) hétfőn nyújtja be fellebbezését a svájci bíróságának a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata ellen, amely értelmében nem vehet részt orosz sportoló a riói paralimpián.

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a szeptember 7. és 18. között rendezendő riói paralimpiáról, a döntést államilag irányított doppingolással indokolva. A lausanne-i székhelyű CAS kedden elutasította az orosz fellebbezést. Az Interfax hírügynökség értesülései szerint a fellebbezést Vlagyimir Lukin, az RPC elnöke jelentette be péntek este.

A bíróság csak eljárási hibára hivatkozva bírálhatja felül a CAS döntését. Az orosz delegáció kizárása legalább 260 sportoló távolmaradását jelenti a játékoktól.

Vlagyimir Putyin államfő szerint az orosz versenyzők kizárása a paralimpiáról magára az IPC-re nézve megalázó. A döntést törvényellenesnek, cinikusnak és erkölcstelennek nevezte.

Amennyiben az orosz parasportolók nem indulhatnak Rióban, úgy számukra szeptember elején tartanak egy különversenyt hazájukban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »