Pár ezer forinttal nő jövőre a minimálbér

Már jóval a bértárgyalások megkezdése előtt tudni lehet, hogy 116-117 ezer forint körüli összegre emelkedik jövőre a bruttó minimálbér. Ekkora, 5,1 százalékos emelést írt bele a kormány a jövő évi büdzsébe.

A bruttó átlagkereset, a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is 5,1 százalékos emeléssel számol jövőre a kormány – közölte Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére válaszolva. Mint arról beszámoltunk, a már elfogadott költségvetésből a szakszervezetek 5–5,5 százalék körüli jövő évi minimálbér-emelést valószínűsítettek, de Tállai András mostani közlése pontosította a várakozásokat.

Ez alapján a jelenleg 111 ezer forintos bruttó minimálbér és a 129 ezer forintos bruttó garantált bérminimum összege jövőre 116 661, illetve 135 579 forintra emelkedik. Azt azonban nem tudni, hogy a nettó érték pontosan mekkora lesz. Jelenleg a minimálbér nettója 73 815 forint, ez 76-77 ezer forint körülire nőhet. Az érdekképviseletek a napokban éppen azt kifogásolták, hogy az ígéretek ellenére a kormány nem egyeztetett a szociális partnerekkel a jövő évi minimálbérről még a költségvetés és az adótörvények elfogadása előtt, másrészt pedig a jövő évre tervezett bér még mindig jelentősen elmarad a létminimum egy főre számított értékénél, ami 88 ezer forint.

Tállai András államtitkár mindenesetre jelezte, hogy az emelések konkrét mértéke idén is a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán fog kialakulni.

Közben a béremelések hiánya miatt egyre nagyobb a gond a MÁV-nál. A Vasutasok Szakszervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel nem kaptak béremelést, folyamatosan hagyják el a társaságot a szakértők, mérnökök, a közép- és felsővezetők. A helyzeten az sem segít, hogy a társaság pár tízezer forintos gyorssegéllyel próbálja maradásra bírni őket. A vasúttársaságnál volt ugyan – hosszú hónapok tárgyalássorozata és sztrájkfenyegetések után – bérmegállapodás még februárban, de az alapbéreket csak azoknál emelték, akik 350 ezer forint alatt kerestek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »