Pápua Új-Guineában fedezték fel Csubakkát

Csubakkának kereszteltek el egy Pápua Új-Guineában felfedezett, röpképtelen bogarat, amely a testét borító sűrű, szőrszerű kinövések miatt emlékeztette a kutatókat a Csillagok háborúja filmek szőrös vukijára.

A müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény, a Pápua Új-guineai Egyetem és a karlsruhei természettudományi múzeum szakemberei négy új ormányosbogár-fajt azonosítottak a Pápua Új-Guinea fennhatósága alá tartozó Új-Britannia szigeten, és eredményeikről a ZooKeys című folyóiratban számoltak be.

A kutatókat jó ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy miért nem észlelték még a fajokban gazdag Trigonopterus bogárnem egyetlen képviselőjét sem a szigeten, holott a Pápua Új-Guineának is otthont adó Melanézia – Óceánia egy földrajzi és etnokulturális régiója a Csendes-óceán nyugati részén, Ausztráliától északra – más területei bővelkednek ezekben a bogarakban.

Mostanáig mindössze a Pápua Új-Guineához tartozó Bismarck-szigeteken azonosították a Trigonopterusok egy faját – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatók végül 18 „keresett” bogarat találtak a sziget erdőségeiben, majd négy fajba sorolták a példányokat. A Trigonopterus chewbacca névadójával ellentétben nem rendelkezik nagy méretekkel, mindössze 2,78–3,13 milliméter hosszú. Teste fekete, lábai és csápjai rozsdabarnák. Amiben azonban nagyon is emlékeztet Han Solo hű cimborájára, az a fejét és a lábait beborító sűrű, szőrszerű kinövés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »