„Papírvágással" szorítják vissza a bürokráciát

„Papírvágással" szorítják vissza a bürokráciát

A közintézmények bürokráciájának visszaszorítását célozza a kabinet által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amellyel megszüntetnének több hivatalos, egyelőre kötelező iratot, például a hitelesített másolatot és egyes helyzetekben a bélyegilletéket, ugyanakkor lehetővé tennék az adók és a különböző bírságok online kifizetését. A tervezetet a kormány által létrehozott, „papírvágó bizottságnak” is nevezett testület javaslatai nyomán dolgozták ki – a bizottságnak olyan intézkedéscsomagot kell összeállítania, amellyel a gyakorlatban csökkenteni lehet a bürokráciát.

dosare_b

A kormány által kidolgozott dokumentum szépséghibája, hogy egyes előírások csak a központi közigazgatási intézményekre vonatkoznak: a javaslat szerint azokban a hivatalokban, ahol lehetőség van beszkennelni vagy elektronikus formában nyilvántartásba venni például a személyi igazolványt, eltörölnék a papírlapú másolat kötelező érvényű benyújtását.

Az előírás szerint ugyanakkor a közintézményekben „csökkenteni kell azoknak a helyzeteknek a számát”, amikor a szolgáltatást igénylő állampolgárnak hitelesített másolatot kell benyújtania, ehelyett elég lesz, ha saját felelősségre megfogalmaz egy nyilatkozatot, vagy az egyszerű másolat mellett bemutatja az eredeti okiratot. A központi közigazgatási hivataloknak ezenkívül 2018 végéig korszerűsíteniük kell technikai felszereltségüket, hogy az intézmények összekapcsolhassák elektronikus rendszereiket, megkönnyítve ezzel a nyilvántartások közötti átjárást.

Fejleszteni kell az informatikai rendszert

A tervezet egy másik előírása már a helyi közintézményekre is vonatkozik: eszerint ugyancsak 2018 végétől biztosítaniuk kell a polgárok számára, hogy bankkártyával vagy online fizethessék ki az adókat, illetékeket és bírságokat, ezért pedig nem számolhatnak fel pluszköltséget. A kormányrendelet hatályba lépése után ugyanakkor a hivataloknak lehetőleg elektronikus formában – saját honlapjukon vagy e-mailben – kell közölniük a szükséges tudnivalókat a szolgáltatásokat igénylő polgárokkal, amennyiben ők is beleegyeznek ebbe, ehhez szintén szükség van az informatikai rendszerek fejlesztésére. Az előírás többek között az űrlapokra és a benyújtandó kérvények modelljére vonatkozik, ezeket letölthető formában kell közzétenni az interneten.

Egyszerűsítenék az ügyintézést

Egy másik kedvező előírás, hogy több eljárás kapcsán eltörölnék a bélyegilletéket: nem kellene kifizetniük a sarcot például az erkölcsi bizonylatot igénylőknek, valamint a jogosítvány megszerzését célzó autóvezetői vizsgára készülőknek. A hatályban maradt, 50 ezer lejnél kisebb bélyegilletéket ugyanakkor elektronikusan is ki lehetne fizetni. A kabinet azt is lehetővé tenné, hogy – a védelmi, közrendészeti és nemzetbiztonsági hivatalok kivételével – a közintézmények közvetlenül a belügyminisztériumtól igényelhessék az erkölcsi bizonylatot, az állampolgárt így megkímélnék ettől az ügyintézéstől.

A kormány egyszerűsítené az útlevél megszerzését, valamint a gyermeknevelési juttatás és a munkanélküli segély igénylését is: ezt egyrészt bizonyos okiratok kiiktatásával, illetve az online fizetés lehetővé tételével érnék el. Kőrössy Andrea


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »