Pápai Lajos püspök megáldotta a Szent II. János Pál-templomot Szőgyén

Pápai Lajos püspök megáldotta a Szent II. János Pál-templomot Szőgyén

Pápai Lajos győri megyéspüspök április 3-án, az isteni irgalmasság vasárnapján ünnepi szentmise keretében áldotta meg az új szőgyei templomot. A Szent II. János Pál pápa tiszteletére szentelt templom a Győri Egyházmegye támogatásával, a hívek adományaiból épült fel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szigetközi Szőgye község nagy ünnepére nemcsak az új templom, de annak környéke is megtelt hívekkel.

A szentmise elején a főpásztor szentelt vízzel meghintette a híveket, az új templom falait és oltárát.

A templom oltárképe, egy triptichon, Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása, Szent II. János Pál pápát ábrázolja, amint a częstochowai Fekete Madonna kegyképe előtt imádkozik. Az új templom névadó szentje jelen volt az ünnepen vérereklyéje által is, melyet volt titkára, Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek ajándékozott a győri székesegyháznak március 17-én, a Könnyező Szűzanya ünnepén.

Pápai Lajos szentbeszéde elején kifejezte örömét, hogy az új, Szent II. János Pál-templomot éppen a szent pápa által elrendelt ünnepen, az isteni irgalmasság vasárnapján, sőt, az irgalmasság rendkívüli szentévében áldják meg.

Ezt követően azt a kérdést járta körül a püspök, minek a jele, mit hirdet az új templom. Hangsúlyozta: az új templom mindenekelőtt Jézus Krisztusra utaló jel, hiszen az Újszövetségben egyetlen templom, egyetlen főpap, egyetlen áldozat van: s ez maga Jézus Krisztus.

A megyéspüspök idézte Szent II. János Pál pápa Varsóban elhangzott szavait: „Krisztust nem lehet sehol a földön kizárni az emberiség történelméből, Krisztusnak az ember történelméből való kizárása egyenesen az ember ellen elkövetett cselekedet.”

Aztán a templom, ez az új templom is jel, amely az egyházra, Krisztus egyházára utal – folytatta a győri főpásztor. – Jézus Krisztus egy, szent, katolikus, apostoli egyháza van jelen minden szentmisében. S ez az egyház egy élő, kegyelmi közösség, a feje maga az Úr, mi pedig tagjai vagyunk.

S végül, mivel a Szűzanya az egyház előképe, a templom mint jel őrá is mutat – tette hozzá Pápai Lajos. – Ahogy az egyház, úgy a Szűzanya is puszta létével Krisztust hirdeti, adja nekünk. A Szűzanya hirdeti puszta létével, hogy az egyház is anya és szűz. Az egyház édesanyánk, hiszen keresztségünktől a sírig elkísér bennünket. Az egyház szűz, Jézus lábainál ül, Rá figyel, tudatosan elutasítva az evilág hatalmainak, ideológiáinak szolgálatát, és sértetlenül őrzi a rábízott hitet.

Hálát adunk Istennek az új templomért. Legyen számunkra mindig Krisztusra, az Ő egyházára és a Szűzanyára mutató jel. Kérjük Szent II. János Pál pápa közbenjárását, hogy mindig hűek tudjunk maradni Krisztushoz, egyházunkhoz és a Szűzanyához – zárta szentbeszédét a megyéspüspök.

A szentmise végén Csámpai Norbert, az egyházközség plébánosa köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult az új templom felépüléséhez. Kollár Ignác, az egyházközség elnöke fáradhatatlan munkájáért pápai áldást tanúsító oklevelet kapott Ferenc pápától.

Forrás: Győri Egyházmegye, Hitvallás

Fotó: Horváth Endre

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »