Pánikszerűen mondanak le címükről a „hírszerző-doktorok"

Váratlan lavinát indított el, hogy az egyetemi címeket és okleveleket tanúsító bukaresti tanács nemrég plágiumnak minősítette Victor Ponta volt kormányfő doktori dolgozatát, és kérte a tudományos cím visszavonását.

A bukaresti Mihai Viteazul Hírszerző Akadémia csütörtöki közleménye szerint a felsőoktatási intézmény kilenc egykori doktorandusza, volt és jelenlegi magas rangú állami tisztségviselők önként lemondtak a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tanintézeténél szerzett doktori címükről.

Az érintettek névsorát a csütörtökön hivatalba lépett új oktatási miniszter, Mircea Dumitru bocsátotta a Tiszta Románia elnevezésű civil szervezet rendelkezésére egy korábbi adatigénylésre válaszolva. A doktori címről való lemondást még a Ponta-kormány tette lehetővé egy sürgősségi rendeletben 2014 végén, de az új miniszter szerint végrehajtási szabályzat híján a jogszabály alkalmazhatatlan.

A doktori címéről önként lemondottak között szerepel Mihai Stănișoară volt védelmi és Radu Stroe belügyminiszter, Bogdan Licu jelenlegi helyettes főügyész, Romeo Raicu, a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának egykori elnöke, továbbá Daniel-Andrei Moldoveanu, Traian Băsescu volt államfő egykori tanácsadója. Közös a „hírszerző-doktorokban”, hogy egyetemi oktatóként Gabriel Oprea egykori kormányfő-helyettes és belügyminiszter volt a vezető tanáruk, akivel szemben szintén felmerült a plágium gyanúja. Megvált doktori címétől Oprea unokahúga és volt titkárnője is.

A korábban a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) irányító Gabriel Opreáról még tavaly szeptemberben azt állította a bukaresti egyetem etikai bizottságának vezetője, hogy disszertációja jelentős részét idézőjelek nélkül másoktól másolta. Néhány héttel később a bukaresti sajtó már arról cikkezett, hogy Oprea doktoranduszai is másokat plagizálva szerezték meg a tudományos címet.

A Tiszta Románia szerint a SRI szakmai védnökségével működő felsőoktatási intézmény úgy próbálta eltussolni a botrányt, hogy a plágiumgyanúba keveredett végzősei idén márciusban lemondtak doktori címükről, a tanintézet pedig júniusban azt közölte, hogy a disszertációk ügyében indult vizsgálat így okafogyottá vált. Az MTI által idézett civil szervezet azt állítja: adatigénylésére eddig sem a hírszerzési akadémia, sem az oktatási tárca nem választolt. Az új miniszter viszont már kinevezése napján közzétette az „Oprea-féle doktoriskola” névsorát.

Mircea Dumitru oktatási miniszter közölte, az érintettek egyoldalú döntése ellenére valamennyi esetet kivizsgálnak. Az új oktatási miniszter szerint ő senkit sem foszthat meg doktori címétől az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) szakmai vizsgálata és a cím megvonását kezdeményező javaslata nélkül, még azokat sem, akik egyoldalú lemondásukkal inkább elkerülnék a nyilvános eljárást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »