Panasszal élhet Ausztria Paks miatt

Megérte a letelepedési kötvények árusítása az államnak, fejleszt a Sanofi, nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Kötvénybiznisz
Nem bukott az állam a letelepedési kötvényeken – jelentette ki Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Magyar Nemzet számolta ki, hogy egy kisebb stadion árát fizeti rá lassan a programra a költségvetés. A törvény szerint ugyanis a kötvény után akkor is legalább 2 százalékos kamat jár, ha a piacon olcsóbban is pénzhez lehet jutni. A magyar állam pedig ma már bőven a 2 százalékos kamathatár alatt kap hitelt a pénzpiacon. Az állampapírt gazdag bevándorlók veszik, akik a pénzükért cserébe magyarországi letelepedést kapnak öt évre az egyébként migrációellenes Orbán-kormánytól.

„Az ötéves magyar eurókötvénynél jobb kamatkondíció mellett sikerült ezeket az államkötvényeket értékesíteni, ezért ez a magyar államnak alapvetően megérte. Tehát körülbelül 7-8 milliárd forinttal került kevesebbe, mint hogyha ezt akkor eurókötvény alapon bocsátja ki a magyar állam” – közölte Lázár János.

Miskolci Sanofi
Ötmilliárd forintos fejlesztést jelentett be a Sanofi Miskolc melletti telephelyén. A Csanyik-völgyi gyárban injekciós készítményeket és egyszer használatos fecskendőket állítanak elő, most pedig egy nagysebességű fecskendőtöltőt telepítettek. A Magyarországon jelenleg közel kétezer főt foglalkoztató nagyvállalat három gyárával a hazai gazdaság húsz legnagyobb cége közé tartozik, míg az exportőrök között a 14. helyet foglalja el. A fejlesztéssel kapcsolatban a külügyminiszter helyettese azt mondta: ez a beruházás is azt mutatja, hogy a francia cég hosszú távra fektet be Magyarországon.

„Az, hogy a magyar kormány nagyon komolyan odatette magát és makrogazdasági változásokkal létrejött egy olyan környezet, ahova megéri befektetni, több pénzt, több tudást idehozni és több munkahelyet létrehozni, ehhez most már nem férhet kétség” – mondta Szabó László.

Kiskereskedelem
Több mint öt százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a legnagyobb forgalombővülés, csaknem 8 százalékkal, a benzinkutakon volt, az élelmiszereket áruló boltok forgalma 4 százalékkal, a többi üzlet forgalma pedig 5 százalékkal emelkedett.

Paks
Panasszal élhet az Európai Bíróságnál Ausztria, ha Brüsszel hivatalosan is jóváhagyja a paksi bővítés állami támogatását – ezt az osztrák alkancellár mondta. Az atomerőmű felújításával kapcsolatban a múlt héten zárta le a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság. A vizsgálat azért indult, mert Magyarország versenyeztetés nélkül ítélte oda a két új blokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást.

BUX
Pluszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, 0,01 százalékos emelkedéssel 30 158 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Forint
Nem nagyon mozdult el a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós valutát a 310-es szinten jegyezték. A svájci frankot 289, a dollárt 293 forintért adták a bankközi kereskedelemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »