Panama kész az együttműködésre az offshore-botrányban

Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek off-shore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke.

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación is.

Magyar kötődés

Amint arról korábban beszámoltunk, Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában. Cikkük – mely itt olvasható – szerint az iratokban több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély szerepel. Vannak köztük befolyásos üzletemberek és a politikához áttételesen kötődő figurák is. Mint írják, a következő napokban-hetekben jönnek elő a részletekkel.

Egyelőre csak egy korábbi országgyűlési képviselőt neveztek meg: Horváth Zsolt 16 évet húzott le a parlamentben Kecskemét fideszes képviselőjeként, két éve szállt ki a politikából. A cikk szerint képviselő volt még, amikor elindította offshore cégét, ám azt a vagyonnyilatkozatában nem szerepeltette.

Putyin és Porosenko neve is felmerült

A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készült projektben.

Az eltitkolt offshore vállalatokban érintett jelenlegi államvezetők közt van Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király is. Más vezetők és politikusok családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők az offshore ügyletekhez.

Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely „zéró toleranciát” tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.

Ramon Fonseca, az említett ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az offshore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása „bűncselekmény” és Panama megsértése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »